<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kijevben folyik az első háborús bűnös per, Moszkvának nem tetszik Finnország NATO-csatlakozása, több mint 6 millióan menekültek el eddig Ukrajnából. Háborús összefoglaló.

  • A kijevi bíróság tárgyalja az invázió első háborús bűnös perét. A 21 éves Vagyim Sziszimarint, az oroszországi Kantemirovskaya harckocsihadosztály parancsnokát azzal vádolják, hogy agyonlőtt egy fegyvertelen, 62 éves férfit, 

  • Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy „katonai-technikai” lépéseket tesz, ha Helsinki a NATO-hoz csatlakozik. Svédország várhatóan napokon belül jelenti be a csatlakozását.

  • A jelentések szerint Oroszország pénteken csökkentheti gázszállítását Finnországba, egy napra rá, hogy a finnek bejelentették, csatlakozni fognak a NATO-hoz.

Putyin feketepontot írt Finnország neve mellé. Fotó: MTI/EPAPutyin feketepontot írt Finnország neve mellé. Fotó: MTI/EPA

  • Rand Paul republikánus képviselő megvétózta az Ukrajnának szánt 40 milliárd dollár értékű segélytörvényt az Egyesült Államok szenátusában. Paul változtatásokat akar benne. 

  • Michael Carpenter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) amerikai nagykövete elmondta, hogy „legalább több ezer ukránt” küldtek eddig  úgynevezett „szűrési központokba” Oroszországban, ahol „brutális kihallgatásoknak" vetik alá őket. További tízezreket pedig evakuáltak Oroszországba vagy az annak ellenőrzése alatt álló területre. Az egyik túlélő azt mondta, mindenki félt, hogy Donyeckbe viszik, ahol akár meg is gyilkolhatják.

  • Az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexport orosz blokádjának feloldásáról tárgyalnak a G7-ek külügyminiszterei és agrárminiszterei egy háromnapos németországi találkozón. A háború előtt 400 millió embernek elég ukrán élelmiszert exportáltak hét fekete-tengeri kikötőn keresztül.

  • Meg nem erősített jelentés szerint Ukrajna közölte, hogy felgyújtotta az orosz haditengerészet logisztikai hajóját a Fekete-tengeren. 

  • Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, tárgyalásokat folytatnak 38 súlyosan megsebesült katona evakuálására a mariupoli Azovstal acélgyárból, remélik, hogy orosz hadifoglyokért ki tudják őket hozni onnan. 

  • Több mint hatmillióan menekültek el Ukrajnából az orosz invázió elől – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete. További nyolcmillió ember peidig Ukrajnán belül költözött el.

  • A francia külügyminisztérium szerint az Európai Unió vezetői a jövő hónapban akarják megvizsgálni Ukrajna csatlakozási kérelmét.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.