<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezúttal a pénzügyminiszter üzent a jegybankelnöknek.

"Aki időt nyer, életet nyer, tartja a latin mondás" - mondja a Facebook-oldalára most feltöltött posztjában Varga Mihály. Annak kapcsán, hogy a kormány 2 milliárd forintos beruházást hajtott végre a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével foglalkozó bajai Axiál Kft.-nél, amely a pénzügyminiszter szerint 800 munkahely megőrzését teszi lehetővé, egyúttal gyorsítja a magyar gazdaság újraindítását. 

Varga Mihály szerint a megszorítás rossz stratégia. Fotó: Bánkuti András
Varga Mihály szerint a megszorítás rossz stratégia. Fotó: Bánkuti András

Majd Varga így folytatja: "Válságban valóban a vállalkozások fennmaradása, a munkahelyek megtartása, biztosítása volt a tét. Ugyanakkor a vezető akkor jó vezető, ha minden helyzetben képes hosszú távban gondolkodni. Ezt tette a magyar kormány is. Ezért volt fontos, hogy a magyar kormány a válságkezelésben és a gazdaság újraindításában is a vállalatok támogatásának, a beruházások ösztönzésének és a munkahelyek megőrzésének az útját választotta a megszorítás rossz stratégiája helyett."

Ez utóbbi állásfoglalásként is értelmezhető abban a vitában, amely a pénzügyminiszter és a jegybankelnök között feszül. Matolcsy György már több alkalommal amiatt bírálta a Varga irányította pénzügyi tárcát és újabban már egyenesen a kormányt, hogy indokolatlanul sokat költ a gazdaság válságból való kilábalására, magasnak tartja a 2022. évre 5,9 százalékos költségvetési hiányt. A jegybank szerint nem, sőt a teljes helyreállításhoz, tehát az egyensúlyi felzárkózáshoz már 2022-ben vissza kell térni a 3 százalék körüli hiányhoz és a dinamikusan csökkenő államadósság-rátához - írta július végi cikkében Matolcsy.