<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatta a tavaly júniustól tartó kamatemelési sorozatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Szerdától 50 bázisponttal magasabb, 3,4 százalék lesz az alapkamat. A döntés hátteréről Virág Barnabás, az MNB alelnöke a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján számol be.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 2,9 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a kilencedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint nyolc éve nem látott magas szintre ment fel.

Még nincs vége a kamatemelési ciklusnak. Fotó: MTI
Még nincs vége a kamatemelési ciklusnak. Fotó: MTI

A többi monetáris kondíció mértéke február 23-ától az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata:  3,4 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 5,4 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 5,4 százalék.

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntő napokon immár megszokott módon libikókázott az euróval szemben. A napot a 357-es szint környékén kezdte, délelőtt fél 9-kor azonban már másfél forinttal gyengébben állt. Az uniós pénz egysége akkor 358,5 forintot ért, ami azonban inkább betudható volt az orosz-ukrán fejleményeknek, mint annak, mit várt a piac a Monetáris Tanács mai ülésétől. Aztán ahogy a piacok kezdtek korrigálni, a forint is erősödött, ráadául meglepően nagyot, hiszen az euróval szembeni árfolyama déli 12 óra előtt már 3 egységgel volt magasabb, 355,5, hogy aztán a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt ismét gyengüljön, de ezúttal csak kisebb mértékben, 356 fölé.