2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatta a tavaly júniustól tartó kamatemelési sorozatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Szerdától 50 bázisponttal magasabb, 3,4 százalék lesz az alapkamat. A döntés hátteréről Virág Barnabás, az MNB alelnöke a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján számol be.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 2,9 százalékos jegybanki alapkamat 0,5 százalékponttal, 3,4 százalékra emelkedik. Ez tavaly június végétől sorrendben a kilencedik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája már több mint nyolc éve nem látott magas szintre ment fel.

Még nincs vége a kamatemelési ciklusnak. Fotó: MTI
Még nincs vége a kamatemelési ciklusnak. Fotó: MTI

A többi monetáris kondíció mértéke február 23-ától az alábbi:

  • az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata:  3,4 százalék
  • az egynapos fedezett hitelek kamata: 5,4 százalék
  • az egyhetes fedezett hitelek kamata: 5,4 százalék.

A Monetáris Tanács döntéséről Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke 15 órakor tart online sajtótájékoztatót.

A forint a kamatdöntő napokon immár megszokott módon libikókázott az euróval szemben. A napot a 357-es szint környékén kezdte, délelőtt fél 9-kor azonban már másfél forinttal gyengébben állt. Az uniós pénz egysége akkor 358,5 forintot ért, ami azonban inkább betudható volt az orosz-ukrán fejleményeknek, mint annak, mit várt a piac a Monetáris Tanács mai ülésétől. Aztán ahogy a piacok kezdtek korrigálni, a forint is erősödött, ráadául meglepően nagyot, hiszen az euróval szembeni árfolyama déli 12 óra előtt már 3 egységgel volt magasabb, 355,5, hogy aztán a kamatdöntés eredményének ismertetése előtt ismét gyengüljön, de ezúttal csak kisebb mértékben, 356 fölé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!