2p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. A hetet a forint erősödéssel fejezte be.

Az eurót este hat órakor 373,36 forinton jegyezték a 12 órával korábbi 373,42 forint után. A dollár jegyzése 338,20 forintra ment le 339,12 forintról, a svájci franké pedig 379,58 forintra emelkedett 379,10 forintról.

Péntek esti jegyzésén a forint erősebben áll a heti kezdésnél mindhárom devizával szemben, 0,6 százalékkal az euró, 1,1 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Eközben a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 150,39 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 44 822,21 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 9,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Erősödött a héten a forint, de azért nem estünk hanyatt. Fotó: Depositphotos
Erősödött a héten a forint, de azért nem estünk hanyatt. Fotó: Depositphotos

Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta: európai összehasonlításban a jobban teljesítők közé tartozik a magyar tőzsde. A BUX-ot az OTP húzta. A bank pénteki közgyűlésén elfogadták egyebek mellett az osztalékjavaslatot, a részvényenkénti 300 forint a valaha fizetett második legmagasabb osztalék. A cég megszólaló vezetői is optimista jövőképet vázoltak - jelezte az elemző.

Sághy Balázs elmondta: a magyar tőzsdén viszonylag magas volt forgalom, ennek kétharmadát az OTP adta, a többi vezető részvény kisebb mozgásokkal tudta le a hét utolsó kereskedési napját.

A Mol 8 forinttal, 0,29 százalékkal 2742 forintra erősödött, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 1,28 százalékkal 10 300 forintra nőtt, forgalmuk 6,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,0 forinttal, 0,71 százalékkal 426 forintra emelkedett, forgalma 185,4 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,61 százalékkal 8170 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3354,23 ponton zárt pénteken, ez 34,63 pontos, 1,02 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!