2p

Nem vitamentes Kecskeméten az egyik belvárosi tér jelentős átalakítása. Úgy tűnik, megfelelő egyeztetéseket mellőzve, a területet vitatható módon privatizálva épülne a fejlesztési tervektől alapvetően eltérő létesítmény.

A Deák Ferenc tér, pontosabban az annak egy részén működő Domus parkoló kálváriája még tavaly kezdődött – mondja Király József, aki a városközpont önkormányzati képviselője a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben.

 A képviselő szerint a tervezett beruházás is sok vitát szít. Mint mondta, évek óta terítéken van a belvárosi parkolási gondok megoldása, ám véletlenül sem úgy, ahogy most tervezik. Az úgynevezett integrált településfejlesztési stratégiájukban kizárólag föld alatti garázsokban gondolkodtak, ehhez képest a látványtervek szerint – miközben lecsípnek valamennyit a parkból – a 4 ezer négyzetméteres mélygarázs fölé kétszintes parkolóházat is felhúznának, valamint üzleteket építenének. Viszonyításképpen a képviselő megjegyezte: az eddigi önkormányzati fizető parkolóban 136 jármű fért el, az új létesítményben viszont 415 parkolóhely lenne, ebből 340 közcélú - írja a Népszava.

Kecskemét, Dobó István körút-Deák Ferenc tér sarok. Fotó: wikimedia
Kecskemét, Dobó István körút-Deák Ferenc tér sarok. Fotó: wikimedia

"Ilyet, hogy magánkézbe adjuk a belváros egy részét, még nem hallottam. Arról nem beszélve, hogy ezt a város második főterének tekintjük, amit vétek beépíteni. Nem volt az adás-vétel előtt lakossági egyeztetés, már csak a döntés után szereztek minderről tudomást a kecskemétiek. Fel vannak háborodva, joggal tartanak attól, hogy levegőtlen lesz a tér, megnövekszik a forgalom, aminek környezetkárosító hatása lesz" – összegzett Király József.

"Nem való ide! Attól tartunk, visszacsinálni nem lehet" – a bevásárlásból hazatérő Kemény János foglalta így össze, mit gondol a leendő parkolóházról. A nyugdíjas férfi a tér egyik többemeletes házában él, és jelezte, Kecskemét belvárosát a mostani arculatával szereti. Ugyanakkor némi remény él benne, mert emlékszik egy hasonló esetre: akkor a színházhoz tervezett parkoló kialakítása hiúsult meg a lakosok felzúdulását követően.

Az ügyben a lap szerette volna megismerni a kecskeméti városvezetés és a befektető cég álláspontját is, de megkeresésükre több mint egy hét alatt sem reagáltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!