2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fidesz azt tervezi, hogy az új állami reptérüzemeltetőnél eltörlik a nemzetbiztonsági átvilágítást és a vagyonnyilatkozat-tételt.

Bár még meg sem vásárolta a kormány a Budapest Airportot, már készül az állam a repülőtér-üzemeltetésre, méghozzá a hatályos szabályok átírásával. Egy módosító javaslattal például eltörölnék az üzemeltetésben részt vevő állami cégeknél a nemzetbiztonsági átvilágítást is - szúrta ki a hvg.hu.

Kedden szavaz az Országgyűlés sok más mellett egy gazdasági témájú törvényjavaslat-csomagról, amelynek egy része már az állami repülőtér-üzemeltetésre készít fel úgy, hogy az abban részt vevő állami cég(ek) egy sor hatályos törvényi előírás alól mentességet kapnának, kivételt képeznének.

Vajon milyen meglepetéseket tartogat még a kormány? Fotó: Budapest Airport
Vajon milyen meglepetéseket tartogat még a kormány? Fotó: Budapest Airport

A Budapest Airport megvásárlása ugyan még nem zárult le, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az év végéig szeretnék aláírni az állami résztulajdont jelentő adásvételt, de a jogszabály-tervezethez a Törvényalkotási Bizottság által készített összegző módosító indítvány kormánypárti javaslatra kivételeket írna elő "az állam tulajdonában álló nemzetközi kereskedelmi repülőtér folyamatos és hatékony működtetésének biztosítása érdekében"

Eszerint a repülőtér működtetését végző vagyonkezelő, továbbá a hozzá kapcsolódó állami befolyás alatt álló gazdasági társaságoknál indokolt “az általános szabályok alkalmazása alól történő kivétel biztosítása”. A reptérüzemeltetésben érintett állami cégek így mentesülnének: 

  • a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségek,
  • a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló előírások,
  • a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony szabályok
  • a társaságok vezetői és felügyelőbizottsági tagjai nemzetbiztonsági ellenőrzésének alkalmazása alól.

.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!