2019. október 11. 14:40

Szeptemberben átlagban már közel 6339 milliárd forint volt a forgalomban. Egy éve még mintegy ötszáz milliárddal kevesebb volt, hat éve pedig feleennyi.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) most nyilvánosságra hozott adatai közül még érdekes az ország külföldi eszközeinek jelentős egyhavi emelkedése. Az – átlépve a 10 ezer milliárd forintos értékhatárt – szeptemberben 441 milliárd forinttal többnek felelt meg, 10 205 milliárdnyinak. Aminek oka jórészt a forint jelentős, az euróval szemben egy hónap alatt öt egységnyi múlt havi gyengülésének tudható be. Valamint az EU Bizottságától érkező transzfereknek.

Ezzel szemben az állam által kibocsátott devizakötvények lejárata, illetve azok visszavásárlása mérsékelte a növekedést – hívja fel a figyelmet az MNB –, ami arra utal, hogy a jegybank folytatja annak a kormányzati célnak a teljesítését, miszerint a devizaadósságokat folyamatosan forintosítani kell. Aminek fő eszköze a lakosságnak hazai fizetőeszközben denominált állampapírok értékesítésének növelése. Jelesül a szuperkötvénynek számító, öt év alatt évi 4,95 százalékos átlaghozammal kecsegtető Magyar Állampapír (MÁP) Plusz, amelyből már több mint 2000 milliárd forintnyi fogyott.

Más kérdés, hogy ennek az átcserélésnek a levét az adófizetők ihatják meg, miután a MÁP Plusz magasabb jóval magasabb, mint a devizakötvényeké. Igaz, ez utóbbiaknál árfolyamkockázatot is fut az állam, ám a forintnak jelentősen kellene gyengülnie ahhoz, hogy a leértékelődés eltüntesse a kamatkülönbözetet.

A MÁP Plusz egyébként eddig azokat a kormányzati reményeket sem váltotta be, amelyek szerint a szuperpapírt majd zömében készpénzből veszik az emberek, az eddigi adatok szerint ugyanis jó, ha 200 milliárdot csalogatott ki a párnacihákból.

További érdekesség, hogy a kormány jegybanknál - a kincstári egységes számlán - tartott szabad pénzeszközeinek összértéke csökkent, az az augusztusi, két éve nem látott csúcshoz képest szeptemberben 264 milliárd forinttal volt kevesebb, közel 1700 milliárd. Ám még ez sem ad okot aggodalomra, ez az összeg is stabil anyagi alapokat jelent ugyanis az államháztartásnak.

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!