<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A fűtési szezon végén az utóbbi évek legalacsonyabb tárolási szintje alakult ki, innen kellene legalább 80 százalékos töltöttséget elérni. Nem lehetetlen és a betárolás már meg is kezdődött.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztárolók feltöltése, közölte hétfőn délelőtt a szervezet. A MEKH adatai szerint május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

Az eddig betárolt mennyiség a tavalyi és tavaly előtti értéket is meghaladja, ugyanakkor elmarad a 2018-as és 19-es mennyiségtől is. Nagyobb gondot jelent ugyanakkor, hogy a tartalékok évek óta nem látott mélypontra kerültek a fűtési szezon végén, így a szokásosnál több gáz betárolására van szükség. Ráadásul az új uniós szabályok miatt a következő fűtési szezon előtt legalább 80 százalékos szintre kell tölteni a tározókat. Érdekesség, hogy emiatt fogyasztásarányos összevetésben Magyarországot fogja az egyik legnagyobb feltöltési kötelezettség terhelni. Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy amennyiben a tározók valóban legalább 80 százalékig meg lesznek töltve, akkor a téli fogyasztási időszakban nagy probléma ellátási szempontból már aligha érhetik hazánkat.

Az elfogadás előtt álló uniós szabályok mellett létezik a betárolási kötelezettségre magyar előírás is. A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg. A hivatal ennek során figyelembe veszi az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia. Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik. A hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt években ennél rendre nagyobb mennyiség állt a téli időszak előtt rendelkezésre, és feltételezhető, hogy ez idén is hasonlóan történik majd.

Amennyiben az uniós előírás életbe lép, úgy 5,1 milliárd köbméter több gázt kell felhalmozni a hazai tározókba. Ez megfelel a tavalyi értéknek, és meghaladja a 2018-as szintet. Ugyanakkor, 2019-ben, majd a következő évben is gyakorlatilag teletöltött tározókkal várta az ország a telet. Energiabiztonsági szempontból, amelyet az utóbbi napokban a kormány ezen a téren a legfontosabb prioritásként hangoztat, tározók minél magas arányú feltöltése lenne kívánatos.  A mostani árak miatt ugyan ez plusz költséggel jár, ám, ha az EU-ban elfogadják azt a MEKH által is szorgalmazott megoldást, mely szerint a kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés tekintetében egyensúlyt teremtenek azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük, akkor ez kívánatos cél lehetne.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.