6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár az Északi Áramlat 2 október óta már képes lenne földgázt szállítani Európába, erre akár jövő tavaszig is várni kell majd az engedélyezés elhúzódása miatt. Az engedély megadása enyhítené az uniós energiakrízist, és csökkentené a lakosság terheit. Az ügy ugyanakkor az EU és Moszkva közötti politikai játszma része lett. Az energetikai szakértő szerint az oroszok egyre dominánsabbak az európai piacon.

Győzelmi jelentésnek is beillő közleményt adott ki október 18-án az Északi Áramlat 2 vezetéket megtervező, megépítő és üzemeltető projektcég, a Nord Stream 2 AG – az orosz földgázvezeték a Balti-tengeren keresztül, Ukrajnát kikerülve szállít majd gázt Oroszországból Németországba egy nemzetközi együttműködés keretében. 

Már jöhetne a gáz

A közlemény szerint befejeződött a vezetékpár első vezetékének feltöltése, és

a vezetékben lévő nyomás már elegendő a gázszállítás megindulásához.

Már zajlanak az előkészületek a második vezeték beüzemelésére is. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ennek feltöltése decemberben történhet meg.

Ennek ellenére német sajtójelentések alapján mégis hosszú hónapokba, akár több mint fél évbe is telhet, míg valóban megindulnak a szállítások Európa felé. Azt ugyanis egy többlépcsős engedélyezési eljárás, valamint bírósági perek is hátráltathatják, az engedélyezést pedig politikai megfontolások is befolyásolhatják.

Politikai játszmák fogságában. (Forrás: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin)
Politikai játszmák fogságában. (Forrás: Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin)

Engedélyre várva

A vezetéket első körben a német Szövetségi Hálózati Felügyeletnek (Bundesnetzagenrtur) kell jóváhagynia -

a hatóság azt vizsgálja, hogy céges szempontból megfelelően el van-e választva egymástól a kitermelés és a szállítás.

Uniós előírás ugyanis, hogy ezt a két "műveletet" különböző vállalatoknak kell megvalósítaniuk.

A Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét a német szakhatósághoz. Hatósági közlés szerint egy olyan modellt választott, amelyben a vezeték a gázt szolgáltató orosz energetikai óriás, a Gazprom céghálójában maradna – a függetlenséget például a szervezeti felépítés és vezetés vonatkozásában vizsgálják.

A német Stern magazin szerint a német hatóságnak jövő januárig van ideje döntést hozni az ügyben. A szervezet azt ígéri, hogy a lehető leggyorsabban lefolytatja az eljárást, amely szerintük szakmai, nem pedig politikai alapú.

Van egy bevett gyakorlat bevett mércékkel, amiket alkalmazunk. Nem ez az első ilyen eljárásunk

- közölték.

Úgy tűnik azonban, hogy már megindult a politikai nyomásgyakorlás a döntéshozókra. Az új német kormányban valószínűleg helyet kapó Zöldek például az első vezeték üzembe helyezését követően jelezték:

egyelőre nem szabad megadni a működési engedélyt az összefonódások miatt.

A Nord Stream 2 AG időközben tudatta, hogy meg akarja várni a német döntést (ami lehet, hogy csak januárban születik majd meg.) A Gazprom szeptemberben még azt közölte, hogy már idén meg akarják kezdeni a szállításokat.

Még Brüsszel is beinthet

A német hatósági engedély megadásával azonban még koránt sem hárulna el minden akadály a vezeték üzembe helyezése elől. Azt követően ugyanis az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia a projektet, és a német hatóság csak ezután adhatja ki a végleges engedélyt – erre további két hónap áll rendelkezésére.

Tekintve, hogy

az uniós szervnek négy hónapja van döntést hozni, az engedélyezés akár késő tavaszig is elhúzódhat – és az sem biztos, hogy a döntés pozitív lesz.                

Német lapértesülések szerint a vezetéket ellenzők részéről olyan nagy a politikai nyomás, hogy az uniós szerv kihasználja majd a négyhónapos határidőt.

Az Északi Áramlat 2 nem olyan projekt, amely közös európai érdek

-közölte a német DPA hírügynökséggel egy bizottsági szóvivő.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy több német környezetvédő szervezet – Naturschutzbund Deutschland, Deutsche Umwelthilfe – pereket indított német bíróságokon a vezeték ellen.

Hatalmi játszmák 

Ami a politikai vonatkozást illeti, az Északi Áramlat 2 Németországban is vitatott. A Putyin-kritikus Zöldek úgy vélik, hogy

az oroszokkal kötött szerződés „súlyos csapás a klímavédelem számára”, valamint „elsősorban Putyin és korrupt rendszere” számára hasznos.

Szerintük nem szabad engedni az  orosz elnök „zsarolásának”.

Putyin egy októberi energiakonferencián kijelentette: Oroszország képes lenne a jelenleginél több gázt szállítani Európának az Északi Áramlat 2-n keresztül, ami csökkenthetné a feszültséget az európai gázpiacon. Egyúttal arról panaszkodott, hogy lassan halad a vezeték engedélyezése.

Holoda Attila energetikai szakértő laptársunknak, a Privátbankár.hu-nak azt mondta: az oroszok egyre inkább dominálják az európai piacot.  

A korábbi egyensúly, miszerint Európa gázellátása három lábon nyugszik, felborult. Az oroszok egyharmada, az északi termelők (angolok, norvégok) egyharmada, és az egyéb piacok egyharmada helyett 2019 végére az oroszok feltörtek 40 százalékra, szerepük egyre dominánsabb. (…) Az oroszok pedig nagyon ügyesen politizálnak. Bilaterális megállapodásokkal, németekkel és magyarokkal folyamatosan megfúrják a közös európai energiastratégiát. Külön tárgyalnak, és külön ígérnek. Elérik, amit akarnak

- fogalmazott az Orbán-kormány egykori, energetikáért felelős helyettes államtitkára.

Németországban a választásokat megnyerő szociáldemokraták (SPD) mindenesetre kiállnak a projekt mellett. Az SPD az Északi Áramlat 1 egyik hajtóereje volt a Merkel-korszakban, és még Gerhard Schröder exkancellár is lobbizott a megépítéséért. A párt vezetői szerint a szakmai projektből ideológiai kérdés lett, és felelőtlenség azt atom- és szénerőművek bezárásával egyidejűleg elutasítani.

A Nord Stream 2 AG arra is felhívja a figyelmet, hogy

az Északi Áramlat 2-n keresztül nem csak Németországba, hanem számos uniós országba is szállíthatnak földgázt – azaz a projekt uniós érdek.

Növelik a szállításokat  

Az orosz gázszállítások növelése azért lenne fontos, mert az enyhítené a rekordmagas árakkal járó uniós energiakrízist, és így csökkentené az európai cégek, valamint a lakosság terheit.

Múlt héten az orosz elnök már tett egy lépést a válság enyhítéséért:

elrendelte, hogy a Gazprom novemberben növelje szállításait európai földalatti gáztárolóiba.

Részben ennek volt köszönhető, hogy a bejelentést követő napokban jelentősen csökkent a földgáz ára Európában.

Az energiaellátás szempontjából pozitív folyamatnak nyilvánvalóan újabb lökést adna az Északi Áramlat 2 engedélyezése – még akkor is, ha ez politikai aggályokat is felvetne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!