<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Üzembe helyezik július 8-án a Görögországból Bulgáriába földgázt szállító vezetéket, amely évente hárommilliárd köbméter kapacitással rendelkezik - jelentette be Kosztasz Szkrekasz görög energiaügyi miniszter szerdán.

Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán jelentkező energiahiány miatt felgyorsították az északkelet-görögországi Komotiní városában zajló építési munkálatokat. A görög és bolgár hozzájárulások mellett a projektet az EU társfinanszírozásával valósították meg.

A projekt kiemelt jelentőségű Bulgária számára, mivel Oroszország április végén leállította gázszállításait arra hivatkozva, hogy a szófiai vezetés nem fizetett rubelben a megállapított határidőn belül.

A Gazprom elzárta a csapot. Forrás: Depositphotos
A Gazprom elzárta a csapot. Forrás: Depositphotos

A görög miniszter közölte: azóta Görögország fedezi a bolgár gázszükséglet mintegy 80 százalékát kisebb vezetékeken keresztül.

Az új földgázvezetéken felül Athén és Szófia cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására szolgáló tengeri terminált épít Alekszandropolisz görög kikötőben. 2023-tól más közép- és kelet-európai országok is kaphatnak onnan gázt Bulgárián keresztül az új vezetéken. A várakozások szerint a terminál évente mintegy 5,5 milliárd köbméter gázt fogad majd.

(MTI/dpa)