7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Miközben Európa-szerte próbálnak az érintett vállalatok az új uniós előírástól függetlenül minél több földgázt betárolni, az oroszok igyekeznek minél magasabb árakat elérni és egyre nagyobb káoszt előidézni. Persze az ő helyzetük sem egyszerű, hiszen egyrészt az orosz államnak óriási szüksége van minden dollárra és euróra, ráadásul idővel az európai országok vélhetőleg találnak alternatívát, ami Moszkva zsarolási potenciálját erősen csökkenti a jövőben.

Az áram ára is az egekben

Úgy tűnik az európai gázfélelmek immár túlmutatnak az adott energiahordozó piacán, ugyanis kedden az energiaárak is az egekbe kerültek. Igaz, a folyamatok egymással összefüggenek, hiszen a tőzsdei árak többek között az orosz szállítások leállítása és akadozása miatt ugrottak meg. Németországban hétfőn 13 százalékkal ugrott meg az ár, így a decemberi rekordot meghaladó szintre, 325 eurós megawattóra árra ugrott. Franciaországban még ennél is magasabb, 366 eurós szintre futott fel, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta megduplázódott a megawatt óránkénti ár.

Ezzel párhuzamosan persze a gáz ára is megugrott hétfőn, amely, így négy hónapos rekordot ért el. A helyzetet súlyosbítja, hogy a francia atomerőműveknél karbantartásokat végeznek, így az ott kieső villamosenergiát a szomszédos országoktól importálják, akik viszont az előállításhoz részben földgázt égetnek el. Teszik mindezt egy olyan időszakban, amikor kiemelten fontos lenne, hogy meg tudják őrizni a téli időszakra az ellátásbiztonságot, és növelni kellene a betározott mennyiséget, hogy minél kisebb kockázatot jelentsen az esetleges további orosz importkiesés.

Mindenki tölti a tározókat

A tározók töltése ráadásul nem zökkenőmentes, legalábbis erről tanúskodik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) május havi földgázpiaci riportja. A jelentés szerint a háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt, májusban viszont 5 százalékkal csökkent az elérhető összes forrás nagysága. Az orosz import előző havi csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal, ami együttesen 220 TWh csökkenést hozott az Európába szállított volumenekben. A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítást is korlátozzák, összesen évi 80 TWh volumenben.

Átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok és telítődtek az európai LNG terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet. Mindezek a hatások megjelentek a spot és a rövidebb távú határidős termékek árában is. Ugyanakkor a jövő évi termék ára tovább emelkedett, mivel a piaci szereplők legkorábban 2024-25-re várják, hogy az orosz földgáz helyettesítésére rendelkezésre álló pótlólagos források – LNG-cseppfolyósító és -fogadó infrastruktúrafejlesztések –, valamint az uniós keresletcsökkentő intézkedések már érdemben hozzá tudnak járulni a piaci szűkösség mérsékléséhez.

A MEKH jelentése szerint az európai kereslet visszaesésének köszönhetően, a források csökkenése ellenére is, az unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal magasabb volt, mint egy éve. Hazánkban szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Így májusban 48 százalékkal többet sikerült betárolni, mint a megelőző év azonos hónapjában. Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy magabiztosan tekinthetnénk a jövőbe, hiszen a hazai tározók töltöttségi szintje még így is elmarad az egy évvel korábbi szinttől. Meg kell azonban említeni, hogy ezzel Magyarország nincs egyedül, a régió tárolóiban ugyanis májusban Ausztriát és Romániát kivéve mindenhol máshol alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában.

Nagyon drágán jön Magyarországra a gáz

Kedden arról számolt be a Népszava, hogy a KSH adatait alapul véve kiszámított gázárak szerint áprilisban nagyjából 934 eurót fizethetett Magyarország az oroszoknak ezer köbméterenként a gázért. A lap szerint a felár miatt, az irányadó tőzsdei mozgást figyelembe véve a tarifa már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat, ami annyit tesz: havi szinten százmilliárdokba kerülhet a kormánynak a fent említett látszat fenntartása.

A lap azt írta, a korábbi számításai alapján úgy tűnik, hogy az oroszok nagyjából két hónappal eltolva igazodnak a holland Ttf gáztőzsde áraihoz. Ezek szerint, ha késleltetve is, de végül minden egyes fillért bevasalnak az oroszok a kormányon. A Népszava számításai egyébként nagyon valószínűleg helytállóak, hiszen amikor a drágán beszerzett gázzal akár Orbán Viktort, akár Szijjártó Pétert szembesítették, akkor mindketten arra hivatkoztak, hogy a mostani szerződésben foglalt ár sokkal kedvezőbb, mint amit a 90-es években kötött kontraktus tartalmazott. Emellett a politikusok azt hangoztatták, hogy a mostani gázhiány mellett a hosszútávú szerződés keretében biztosított az ellátás, míg ez Nyugaton komoly problémát jelent.

Németországban tényleg válságra készülnek

Nem elég, hogy a németek politikusok a gázhiány miatt aggódnak, és a hétvégén Manfred Weber már arról beszélt, hogy „a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak.” A német kormány azzal is számol, hogy a gázhiány a vállalatoknál is váratlan problémákat okozhat.

Éppen ezért törvényt dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a német kormányszámára, hogy részesedést szerezzen az importált gáz ugrásszerű ára miatt megbénult cégekben. Ezzel szeretnék elékerülni, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek az ország villamosenergia-szektorát is válságba sodorja. A törvény, amelyet már a héten elfogadhat a parlament, utat nyitna a kormánynak ahhoz, hogy megmentse az Unipert, amely az orosz gáz legnagyobb importőre Németországban. A módosított energiatörvény azt is lehetővé tenné, hogy az importőrök az azonnali piacokon beszerzett gáz magasabb költségeit az összes vásárlójukra hárítsák, és így elkerüljék a fizetésképtelenséget. „A gáz szűkös árucikké vált, és a jelenlegi helyzetben minden lehetőséget elérhetővé kell tennünk vészhelyzet esetére, és ismét bővítenünk kell eszköztárunkat” – magyarázta az intézkedést egy illetékes.

A németek célja az, hogy „egy dominó bedőlése” nehogy rendszerszintű válságot okozzon, példaként a 2008-as válság hozható fel. Akkor a Lehman Brothers összeomlása végigvonult az egész pénzügyi piacon, és egyre nagyobb problémává válva végül globális válsággá duzzadt. A német energiaszektorban június közepe óta komoly zűrzavar tapasztalható, ekkor az orosz állami irányítású gázexportőr, a Gazprom drasztikusan, 60 százalékkal csökkentette a Balti-tenger alatti Északi Áramlat 1 vezetéken áthaladó gáz mennyiségét.

Ráadásul a következő héten az említett gázvezetéken teljesen szünetelni fog a tranzit, az Északi Áramlat 1-en ugyanis ütemezett karbantartást végeznek majd. A német kormány több tagja ugyanakkor attól tart, hogy a javítások befejezése után sem fog a gázszállítás a korábbi szintre visszaállni, mivel az Oroszország és Németország közötti gazdasági háború eszkalálódni látszik. Nem véletlen hirdettet Berlin válsághelyzetet és léptette életben a protokoll második, úgynevezett riasztási fokozatát. A német szakértők egyre jobban tartanak attól, hogy ezen a télen előfordulhat, hogy a gázt korlátozni kell, és a megszokottnál kevesebbet tudnak majd az ipari fogyasztóknak adni. Ez persze egyelőre potenciális veszély és akkor válhat valós problémává, ha Németország nem tudja elég gyorsan feltölteni a gáztárolókat a téli időszak előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!