2019. május 30. 09:48
MTI

A KSH szerint 26 százalékkal nőttek a beruházások az első negyedévben.

Az első negyedévében 26 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17 százalékos emelkedés után. A beruházások erős élénkülését elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelést célzó beruházásai 32,6 százalékkal nőttek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fejlesztések több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 38,0 százalékkal nőttek a beruházások több mint tizedét megvalósító költségvetési szerveknél pedig 27,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A gép- és berendezés beruházások 20,5, az építési beruházások 32,4 százalékkal növekedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: erős évkezdést láthattunk, ebben szerepe van annak is, hogy a bázisidőszak gyengébb volt, 2018 első negyedében ugyanis alig több mint 10 százalékos volt a bővülés. A mostani növekedés egyébként 2017 eleji szinthez hasonló, akkor 29 százalékos ugrást mutat a statisztika.Cégek, utak, építkezések
Az idei első negyedéves emelkedés nagyrészt a vállalkozásoknak köszönhető, ők 38 százalékkal növelték a beruházásaikat. Az ágazatok közül a feldolgozóiparban 33 százalékos volt a növekedés, elsősorban a villamosberendezés-gyártó vállalatok fejlesztéseinek köszönhetően.

A folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések - például út- és vasútberuházások - is láthatóak a friss adatokból. Az építési beruházásoknál 32 százalékos növekedés következett be, ami az építőipar kiugró - 48 százalékos - bővülésével is magyarázható. A szállítás és raktározás területén pedig több mint 60 százalékkal nőttek a beruházások. A gépberuházások valamivel az átlag alatti növekedést értek el, de a 21 százalékos bővülés így is erősnek számít.

Óriási beruházás kezdődik a miskolci Bosch gyárban Óriási beruházás kezdődik a miskolci Bosch gyárban


Lassabb lehet, de így is erőteljes
Németh Dávid szerint lassulhat a beruházási tempó az év hátralévő részében. Egyrészt a folyamatban lévő projektek kifutása miatt, másrészt a magasabb bázisértékek miatt, 2018-ban ugyanis az első negyedév után komolyabb növekedés történt a beruházásoknál.

A jelenlegi kilátások szerint az év egészében a várható lassulás ellenére is bő két számjegyű, 15-20 százalékos bővülésre lehet számítani.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.