Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A KSH szerint 26 százalékkal nőttek a beruházások az első negyedévben.

Az első negyedévében 26 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17 százalékos emelkedés után. A beruházások erős élénkülését elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelést célzó beruházásai 32,6 százalékkal nőttek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fejlesztések több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 38,0 százalékkal nőttek a beruházások több mint tizedét megvalósító költségvetési szerveknél pedig 27,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. A gép- és berendezés beruházások 20,5, az építési beruházások 32,4 százalékkal növekedtek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: erős évkezdést láthattunk, ebben szerepe van annak is, hogy a bázisidőszak gyengébb volt, 2018 első negyedében ugyanis alig több mint 10 százalékos volt a bővülés. A mostani növekedés egyébként 2017 eleji szinthez hasonló, akkor 29 százalékos ugrást mutat a statisztika.Cégek, utak, építkezések
Az idei első negyedéves emelkedés nagyrészt a vállalkozásoknak köszönhető, ők 38 százalékkal növelték a beruházásaikat. Az ágazatok közül a feldolgozóiparban 33 százalékos volt a növekedés, elsősorban a villamosberendezés-gyártó vállalatok fejlesztéseinek köszönhetően.

A folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések - például út- és vasútberuházások - is láthatóak a friss adatokból. Az építési beruházásoknál 32 százalékos növekedés következett be, ami az építőipar kiugró - 48 százalékos - bővülésével is magyarázható. A szállítás és raktározás területén pedig több mint 60 százalékkal nőttek a beruházások. A gépberuházások valamivel az átlag alatti növekedést értek el, de a 21 százalékos bővülés így is erősnek számít.

Óriási beruházás kezdődik a miskolci Bosch gyárbanÓriási beruházás kezdődik a miskolci Bosch gyárban


Lassabb lehet, de így is erőteljes
Németh Dávid szerint lassulhat a beruházási tempó az év hátralévő részében. Egyrészt a folyamatban lévő projektek kifutása miatt, másrészt a magasabb bázisértékek miatt, 2018-ban ugyanis az első negyedév után komolyabb növekedés történt a beruházásoknál.

A jelenlegi kilátások szerint az év egészében a várható lassulás ellenére is bő két számjegyű, 15-20 százalékos bővülésre lehet számítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.