A nyári grillszezonban a megfelelő készülék kiválasztásán túl azonban több olyan tényező van, amivel számolni kell, ha tűzoltás helyett gondtalan nyári ebédre vágyik valaki.
Ellenőrzés
Paul Hope szakács például az javasolja, hogy még a főzés előtt érdemes magát a grillt ellenőrizni, és megnézni, hogy milyen állapotban van. Gázzal működő grillek esetében például van néhány olyan jel, ami azt mutatja, hogy a készülék már javításra vagy cserére szorul. Ilyen például a nagyon rozsdás vagy repedezett tűztér, a sárga színű vagy egyenetlen lángok, amelyek az égőcsövek lyukainak kitisztítása után sem válnak kékre, de aggodalomra adhatnak okot a lepattogzó vagy repedezett rácsok, valamint a szivárgó vagy repedt propáncső - derül ki az mértékadó amerikai fogyasztóüvédelmi magazin, a Consumer Reports összeállításából.
Ha minden rendben van a készülékkel, akkor jöhet a takarítás, bár a grillrácsot kevesen felejtik el megtisztítani, de Paul Hope szerint már kevesebben gondolnak arra, hogy a grill zsírtálcájában összegyűlő zsiradéktól is megszabaduljanak. Ez ugyanis tűzveszélyes lehet, ezért érdemes már akkor megtisztítani, amikor félig tele van.
Hőség kontra élelmiszerek
A készülék tisztítása után indulhat a sütéés, ahol szintén nem árt észnél lenni. Nyers húsoknál különösen fontos, hogy ügyeljenek a tisztaságra és a higiéniára. Érdemes kétféle edényt és tálcát használni húsokhoz, azaz külön tartani a nyers és főtt ételeket. Mivel a grill kevésbé egyenletesen süt mint egy sütő, ezért a húshőmérőt jó szolgálatot tehet, könnyen ellenőrizhető vele, hogy mindegyik étel elérte a megfelelő hőmérsékletet.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kisokosa pedig azt írja, hogy grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst vegyenek. Az alapanyagot közvetlenül azelőtt kell kivenni a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyeznék őket. A mélyhűtött húst a hűtőszekrényben előzőleg fel kell engedni. A húst fontos közel azonos méretűre vágni, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek jól átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el.
A Nébih szerint a különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ezért sütéskor fontos arra figyelni, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, vagy elektromos grill esetén a fűtőszálra.
2 órás "határidő"
Az ételeket egyébként a Consumer Reports szakértői szerint hűtés nélkül nem szabad 2 óránál tovább állni hagyni, extrém meleg, 30 fok feletti hőmérséklet felett pedig ez nagyjából 1 órára csökken.
Az élelmiszerbiztonság kérdéséhez tartoznak meglepő módon a grillkefék is, a rozsdamentes acélból vagy drótból készült verzióknál ugyanis egy idő után kieshetnek súrolás közben a sörték. Ezek pedig megtapadhatnak a grillen sütött ételeken, így akár le is nyelheti valaki. A szakértő szerint a legbiztonságosabb megoldás a fonott acélból készült kefe. A sörtés keféknél pedig gyakran kell cserélni a kefefejeket, és érdemes súrolás után nedves ronggyal is áttörölni a rácsokat.
Legyen kéznél tűzoltó készülék is
Grillezés közben a tűzveszélyre is figyelni kell, a szakértő szerint a grillsütőt nagyjából 3 méternyi távolságra érdemes elhelyezni mindenfajta építménytől.
Fából készült teraszon csak tűzálló alátétet használata mellett lehet sütögetni. Az étel készítése közben javasolt hosszú nyelű eszközöket használni, hogy a kezek minél messzebb lehessenek a lángoktól, és mindig legyen a közelben olyan tűzoltó készülék is, amelyet égő zsírra és fára is lehet használni.
Mi lesz a maradékkal?
A Nébih szerint a tálalásra és a megmaradt ételekre is gondot kell fordítani.
- A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.
- Tálaláskor figyeljen arra, hogy a készétel mindig tiszta tányéron kerüljön felszolgálásra, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
- A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.
- A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.
- A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le, mert már egy-két órát meghaladó szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.
- A megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ismételt felmelegítésekor ügyeljen arra, hogy az étel belseje 75 Celsius-fokra felforrósodjon. Érdemes itt is bevetni a már említett ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizheti az ételek tényleges hőmérsékletét.