5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Mikor sül meg a grillen a hús? Meddig maradhat elől az étel a szabad levegőn? Mit kell ellenőrizni a készüléken sütögetés előtt?  Szakértők szedték össze, mi kell a biztonságos grillezéshez.

A nyári grillszezonban a megfelelő készülék kiválasztásán túl azonban több olyan tényező van, amivel számolni kell, ha tűzoltás helyett gondtalan nyári ebédre vágyik valaki.  

Ellenőrzés

Paul Hope szakács például az javasolja, hogy még a főzés előtt érdemes magát a grillt ellenőrizni, és megnézni, hogy milyen állapotban van. Gázzal működő grillek esetében például van néhány olyan jel, ami azt mutatja, hogy a készülék már javításra vagy cserére szorul. Ilyen például a nagyon rozsdás vagy repedezett tűztér, a sárga színű vagy egyenetlen lángok, amelyek az égőcsövek lyukainak kitisztítása után sem válnak kékre, de aggodalomra adhatnak okot a lepattogzó vagy repedezett rácsok, valamint a szivárgó vagy repedt propáncső - derül ki az mértékadó amerikai fogyasztóüvédelmi magazin, a Consumer Reports összeállításából

Ha minden rendben van a készülékkel, akkor jöhet a takarítás, bár a grillrácsot kevesen felejtik el megtisztítani, de Paul Hope szerint már kevesebben gondolnak arra, hogy a grill zsírtálcájában összegyűlő zsiradéktól is megszabaduljanak. Ez ugyanis tűzveszélyes lehet, ezért érdemes már akkor megtisztítani, amikor félig tele van.

Hőség kontra élelmiszerek

A készülék tisztítása után indulhat a sütéés, ahol szintén nem árt észnél lenni. Nyers húsoknál különösen fontos, hogy ügyeljenek a tisztaságra és a higiéniára. Érdemes kétféle edényt és tálcát használni húsokhoz, azaz külön tartani a nyers és főtt ételeket. Mivel a grill kevésbé egyenletesen süt mint egy sütő, ezért a húshőmérőt jó szolgálatot tehet, könnyen ellenőrizhető vele, hogy mindegyik étel elérte a megfelelő hőmérsékletet.

Kisokos grillezéshez. Fotó: Nébih
Kisokos grillezéshez. Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kisokosa pedig azt írja, hogy grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst vegyenek. Az alapanyagot közvetlenül azelőtt kell kivenni a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyeznék őket. A mélyhűtött húst a hűtőszekrényben előzőleg fel kell engedni. A húst fontos közel azonos méretűre vágni, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek jól átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el.

A Nébih szerint a különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Ezért sütéskor fontos arra figyelni, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, vagy elektromos grill esetén a fűtőszálra.

2 órás "határidő"

Az ételeket egyébként a Consumer Reports szakértői szerint hűtés nélkül nem szabad 2 óránál tovább állni hagyni, extrém meleg, 30 fok feletti hőmérséklet felett pedig ez nagyjából 1 órára csökken.

Az élelmiszerbiztonság kérdéséhez tartoznak meglepő módon a grillkefék is, a rozsdamentes acélból vagy drótból készült verzióknál ugyanis egy idő után kieshetnek súrolás közben a sörték. Ezek pedig megtapadhatnak a grillen sütött ételeken, így akár le is nyelheti valaki. A szakértő szerint a legbiztonságosabb megoldás a fonott acélból készült kefe. A sörtés keféknél pedig gyakran kell cserélni a kefefejeket, és érdemes súrolás után nedves ronggyal is áttörölni a rácsokat.

Legyen kéznél tűzoltó készülék is

Grillezés közben a tűzveszélyre is figyelni kell, a szakértő szerint a grillsütőt nagyjából 3 méternyi távolságra érdemes elhelyezni mindenfajta építménytől.

Fából készült teraszon csak tűzálló alátétet használata mellett lehet sütögetni. Az étel készítése közben javasolt hosszú nyelű eszközöket használni, hogy a kezek minél messzebb lehessenek a lángoktól, és mindig legyen a közelben olyan tűzoltó készülék is, amelyet égő zsírra és fára is lehet használni. 

Mi lesz a maradékkal? 

A Nébih szerint a tálalásra és a megmaradt ételekre is gondot kell fordítani. 

  • A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt gyakorlatilag biztonságos. Ugyancsak biztonságos a friss alapanyagból, frissen készült, jól átsült grillétel is, ha az előkészítés során nem követtek el hibát.
  • Tálaláskor figyeljen arra, hogy a készétel mindig tiszta tányéron kerüljön felszolgálásra, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen.
  • A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.
  • A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.
  • A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le, mert már egy-két órát meghaladó szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.
  • A megmaradt készétel felhasználása előtt forrósítsa át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ismételt felmelegítésekor ügyeljen arra, hogy az étel belseje 75 Celsius-fokra felforrósodjon. Érdemes itt is bevetni a már említett ételhőmérőt, ennek segítségével könnyen ellenőrizheti az ételek tényleges hőmérsékletét.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!