2018. szeptember 18. 19:07

Korábbi sajtóinformációk szerint a minisztériumokban akár 40 százalékos leépítés is jöhet. Gulyás Gergely szerint ennek semmi alapja. 

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztus közepén jelentette be, hogy 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. Pár héttel később a 24.hu már arról írt, hogy a Pénzügyminisztériumban egy értekezleten 43 százalékos elbocsátásról beszélt az adott területet felügyelő helyettes államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban is 38-40 százalékos leépítésről hallani. 

Gulyás Gergely szerint azonban semmi valóságalapja nincs a 40 százalékos leépítésnek - derült ki egy írásbeli parlamenti válaszból. Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő érdeklődött a tervezett elbocsátások mikéntjéről a miniszternél. 

Mint írja: 

a kérdésben foglalt állításnak a leépítés mértékéről semmilyen valóságalapja nincs, így abból további következtetést levonni nem lehet.  

Fotó: MTI Fotó: MTI

Gulyás szerint az teljesen természtetes, hogy minden kormányzati ciklus elején áttekinti a kormány az apparátus szerkezetét, hogy pontosan milyen munkakörben, melyik minisztériumban mennyien dolgoznak, illetve, hogy pontosan hány emberre is van szükség a hatékony és gyors közszolgálat ellátásához. Ez a munka még folyamatban van - rögzíti a miniszter. 

A cél egy hatékonyabb közigazgatás kialakítása lesz, ahol a jelenleginél lényegesen magasabb bérek mellett dolgoznak a köztisztviselők. Ezzel kapcsolatban úgy tűnik, bértömeg-gazdálkodásra terveznek átállni jövőre. Ekkor sokkal nagyobb szerepe lenne a bérek meghatározásában a teljesítményértékelésnek, és egy adott részleg, egység vezetője dönthetné el a rendelkezésére álló bérkeret elosztását a dolgozók között.