2018. augusztus 31. 10:51

Immár 8 éve veszi elő a kormány az olcsó és hatékony államot, mint célt. Most azonban úgy tűnik, az olcsóság csak egy komolytalan ígéret volt.

Orbán Viktor és kormánya még 2010-ben második hatalomra kerülése után az olcsó és hatékony, kisebb állam ígéretével kezdte meg a kormányzást. Azóta időről időre újra napirendre kerül az ígéret, de az első konkrét lépések csak most, 2018-ban körvonalazódtak, amikor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus közepén egy Kormányinfón bejelentette: a központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokráció-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csak elbocsátásokról lesz szó, az is egy megoldás lesz, ha a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel új dolgozót.

Joggal gondolhatták sokan, hogy most tényleg olcsóvá és hatékonnyá alakítja a kormány az állam működését, az olcsóság azonban mégsem cél - derül ki abból az írásbeli parlamenti válaszból, amit Gulyás Gergely adott Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérdésére. A miniszter szerint

"a kormánynak nem áll szándékában bármilyen fűnyíróelvszerű leépítést véghezvinni. A cél nem a költségvetési megtakarítás, hanem egy hatékonyabb közigazgatás kialakítása, ahol megfelelő, a jelenleginél lényegesen magasabb bérek mellett dolgoznak a köztisztviselők."

Gulyás hozzátette: cél, hogy anyagilag is megfelelő módon honorálják azok munkáját, akik hivatásuknak a közszolgálatot választják, ezzel is javítva az állami szolgáltatások hatékonyságát.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Mint arról korábbi cikkünkben már írtunk, a béremelés igazi bérforradalmat hozhatna a minisztériumokban, a tervek szerint ugyanis átállnának a bértömeg gazdálkodásra. Ekkor sokkal nagyobb szerepe lenne a bérek meghatározásában a teljesítményértékelésnek, és egy adott részleg, egység vezetője dönthetné el a rendelkezésére álló bérkeret elosztását a dolgozók között.

Egyelőre azonban mégcsak az előkészítő munka zajlik - derül ki Gulyás válaszából. A létszámcsökkentés és a béremelés is jövő év elejétől fog kezdődni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.