TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Immár 8 éve veszi elő a kormány az olcsó és hatékony államot, mint célt. Most azonban úgy tűnik, az olcsóság csak egy komolytalan ígéret volt.

Orbán Viktor és kormánya még 2010-ben második hatalomra kerülése után az olcsó és hatékony, kisebb állam ígéretével kezdte meg a kormányzást. Azóta időről időre újra napirendre kerül az ígéret, de az első konkrét lépések csak most, 2018-ban körvonalazódtak, amikor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztus közepén egy Kormányinfón bejelentette: a központi közigazgatásban, vagyis a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokráció-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csak elbocsátásokról lesz szó, az is egy megoldás lesz, ha a nyugdíjba vonuló kolléga helyére nem vesznek fel új dolgozót.

Joggal gondolhatták sokan, hogy most tényleg olcsóvá és hatékonnyá alakítja a kormány az állam működését, az olcsóság azonban mégsem cél - derül ki abból az írásbeli parlamenti válaszból, amit Gulyás Gergely adott Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérdésére. A miniszter szerint

"a kormánynak nem áll szándékában bármilyen fűnyíróelvszerű leépítést véghezvinni. A cél nem a költségvetési megtakarítás, hanem egy hatékonyabb közigazgatás kialakítása, ahol megfelelő, a jelenleginél lényegesen magasabb bérek mellett dolgoznak a köztisztviselők."

Gulyás hozzátette: cél, hogy anyagilag is megfelelő módon honorálják azok munkáját, akik hivatásuknak a közszolgálatot választják, ezzel is javítva az állami szolgáltatások hatékonyságát.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Mint arról korábbi cikkünkben már írtunk, a béremelés igazi bérforradalmat hozhatna a minisztériumokban, a tervek szerint ugyanis átállnának a bértömeg gazdálkodásra. Ekkor sokkal nagyobb szerepe lenne a bérek meghatározásában a teljesítményértékelésnek, és egy adott részleg, egység vezetője dönthetné el a rendelkezésére álló bérkeret elosztását a dolgozók között.

Egyelőre azonban mégcsak az előkészítő munka zajlik - derül ki Gulyás válaszából. A létszámcsökkentés és a béremelés is jövő év elejétől fog kezdődni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.