<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Természetesen a gyógyszertárak is leadták tavalyi mérlegüket, melyekből egyáltalán nem vonható le egységes kép. A pandémiának köszönhetően egyes patikák forgalma valóban hasított 2020-ban, másoké stagnálni látszódik, de olyanok is akadnak, akiknél a számok visszaesésről tanúskodnak.   

Azt gondolnánk, hogy a pandémia éve jócskán hozott a gyógyszertárak konyhájára, hiszen a koronavírus-járvány miatt jóval többet hagytunk ott a kasszáknál: láz- és fájdalomcsillapítótól kezdve a favipiraviron át a novemberben megjelent svájci öntesztig. Mindezt egyes patikák mérlege alá is támasztja. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tavaly márciusi pánikvásárlási roham után sok helyen visszaesett a forgalom, mert az év egy részében az akadozó, vagy telemedicinával működő, esetleg teljesen felfüggesztett szakrendelések miatt kevesebb vényköteles gyógyszert írtak fel a lakosoknak. Sőt, a koronavírus miatt elmaradt influenzajárvány sem hozott bevételt idén. Ezért természetesen akadnak a patikák között olyanok is, akiknek nem hozott hasznot a járvány. Összességében mégis kijelenthető, hogy túl nagy baj nincs, mert a patikák többsége mégis nyereséggel (még ha némelyik minimálissal is) zárta a tavalyi évét.

A patikák többsége mégis nyereségesen zárta a tavalyi évét. Fotó: DepositphotosA patikák többsége mégis nyereségesen zárta a tavalyi évét. Fotó: Depositphotos

A patikák franchise-rendszerét vettük (lásd cikkünk végén a GVH ezzel kapcsolatos közleményét) mi is alapul a gyógyszertárak tavalyi évének összehasonlításánál, ezért az ALMA, a BENU, a SZIMPATIKA, a KULCS és a GYÖNGY-patikák közül négy-négy tetszés szerinti gyógyszertár forgalmi adatait tettük egymás mellé az Igazságügyi Minisztérium e-beszámolói alapján.

ALMA-PATIKÁK (országszerte több, mint 260)

Jól látható, hogy a találomra kiválasztott ALMA-patikák közül mind a négy nagyobb árbevételt tudott produkálni 2020-ban, mint előtte. A legnagyobb ugrást mégis a nyíregyházi patika érte el, ahol nincs kizárva, hogy az Ukrajnából átjáró magyarok emelték meg így a forgalmat. Ugyanakkor a legnagyobb nyereség a solymári gyógyszertáré, amely 8 millió forinttal tudta növelni adózás utáni eredményét a koronavírus évében.

BENU-PATIKÁK (országszerte több, mint 200)

A BENU-patikák között már magasabb éves nettó árbevételt is találunk, a budapesti, XII. kerületben, a Szent János Kórházhoz közeli patikában tavaly az 1 milliárd forintot is elérte az árbevétel. De az Őrangyal BENU sem panaszkodhat, hiszen 130 millióval több forgalmat könyvelhetett el 2020-ban, mint 2019-ben. Ugyanakkor a BENU Nyírpalota 36 millióval kevesebb bevételt generált a pandémia évében (adózott eredményük negatív is lett). Ami meglepetés, hogy a Budapest belvárosában található Madách téri BENUnak 443 millióról 366 millióra esett vissza a forgalma, sőt, a nyeresége 31,4 millióval lett kevesebb tavaly, ami minden bizonnyal a külföldi turisták eltűnésével is magyarázható, hogy megcsappant a forgalom. (Bár a Király utcai ALMA-patikánál nem tapasztalható ilyen viszaesés, pedig elhelyezkedésében ugyanúgy Budapest szívében található).

SZIMPATIKÁK (országszerte közel 400)

A győri patika tudott leginkább árbevételt növelni 2020-ban, bár nyeresége 5,9 millióval lett kevesebb, mint 2019-ben. Érdekes módon a hasonló lokációjú soproni gyógyszertárban már a forgalom is 1 milliós csökkenést produkált, a nyereség pedig 7 millióval teljesítette alul 2019-et. A budapesti patikák bár meglépték az árbevétel-növekedést, a XI. kerületi Etele Gyógyszertár nyeresége mégis 4,7 millióval lett kevesebb, mint 2019-ben.

KULCS-PATIKÁK (országszerte 200)

A KULCS-patikák közül kiválasztottak mindegyike forgalomnövekedést tudott elérni, igaz, van, aki csak igen szerényet (Gyöngyös), de ami igazán figyelemreméltó, azol a debreceni patika, hiszen az Arany Oroszlán Gyógyszertár 2019-ről 2020-ra megduplázta nyereségét. A gyöngyösi Kígyó Patika ugyanakkor a kismértékű forgalomnövekedése ellenére 2 millióról 33 millió forintra tornázta fel bevételét, ami kiugró eredmény.

GYÖNGY-PATIKÁK (országszerte több, mint 550)

A górcső alá vett GYÖNGY-patikák közül a kaposvári forgalma és nyeresége is egyaránt visszaesett, tehát a pandémia egyértelmű vesztese, míg a Balaton melletti Fonyód szép évet zárt a 45 millió forintos forgalomnövekedésével és a megduplázott nyereségével. De a számokat vizsgálva Zalaegerszegen és Városlődön sincs ok a panaszra.

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a PHOENIX Hungaria Holding Zrt. (PHOENIX) és a HUNGAROPHARMA Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben. Mind a PHOENIX-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők. Mindkét cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (BENU, illetve ALMA-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (SZIMPATIKÁK, illetve GYÖNGY patikák). A két legjelentősebb hazai gyógyszer nagykereskedő ezen patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érinti.

  Az eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a nagykereskedők és a velük együttműködő patikák között létrejött megállapodások hatásaként torzul-e a verseny a magyarországi yógyszer-forgalmazási piacokon.

  A vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit.

   A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.