3p

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere kulturális negyedet álmodott a városba, amelybe egy meglepő tervet is kigondolt.

Amennyire a publikum tudja, úgy, hogy készült nem is egy, hanem kettő látványterv és mindenféle felmérés Győrben az Árkádtól az Ipar-csatornáig húzódó egykori gyártelep, jelenleg üresen álló telek területével kapcsolatban.

Régóta hallani híreket afelől, hogy a kulturális negyed projektje nem igazán érdekli a kormányt, például tavaly nyáron a debreceni kormányülésen nem sikerült eljutnia vele a polgármesternek a miniszterelnökhöz - írja az úgytudjuk.hu.

Dr. Dézsi Csaba András vetette fel a kormánynak. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Dr. Dézsi Csaba András vetette fel a kormánynak. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ettől függetlenül tavaly ősszel, mikor a lap rákérdezett a projektre a Kormányinfón, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még egészen bizakodó, bár óvatos hangot ütött meg: arról beszélt, hogy a kormány még nem tárgyalt róla, de ez egy grandiózus, jövőbe mutató projekt, ami 5-10 éves távlatban valósulhat meg. (Varga Ferenc, a kulturális negyed megvalósítására szerződtetett osztályvezető információink szerint épp ezért mondott le fél év után, mert túl hosszú időnek találta ezt.)

Áprilisban a lap ismét rákérdezett a kulturális negyedre, s véleményük szerint Gulyás ekkor már jóval negatívabb hangvétellel szólt a projektről. A lap felhívja a figyelmet, hogy a kulturális negyed elhúzódásása mellett egy másik vízparti beruházás ügye tartotta lázban a magyar közvéleményt: kiderült ugyanis, hogy a kormány többek között kínai hitelből 550 milliárd forintot szánna a kínai Fudan Egyetem ferencvárosi kampuszának felhúzására.

Az ügyben aktivizálta magát az ellenzék, tüntetést tartottak az általuk „kommunista kémegyetemként” aposztrofált Fudan ellen, illetve sikeres aláírásgyűjtésbe kezdtek egy népszavazásért, ami visszavonná az egyetem építésére juttatott 13 milliárd forintnyi ingatlanvagyont; Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester pedig a kommunista Kínának kellemetlen ügyekkel kapcsolatos neveket adott a környező utcáknak: Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út.

Mindezek nyomán úgy tűnik, hogy Budapesten végül nem valósul meg a Fudan Egyetem. De mindez hogyan kapcsolódik Győrhöz?

A lap ügyre rálátó forrásai szerint Dézsi Csaba polgármester bedobta a kormány felé az ötletet, hogy a kulturális negyeddel együtt, Győrben épüljön el az egyetem kampusza.

Ez ravasz ötlet: ha itt épülne a Fudan, akkor már igazán beleférhet a költségvetésbe, hogy a szomszédjában felépüljön a három kulturális intézmény. A lap áprilisban a Kormányinfón ezért rákérdezett, tárgyalt-e a kormány az ötletről. Gulyás Gerely így fogalmazott:

"A tervek és a racionalitás viszonyáról vannak még viták, és vannak olyan vélemények, hogy az elképzelés olyan mértékben grandiózus, hogy még Budapestnek is sok lenne".

Hozzátette: a helyszín kiválóan alkalmas arra, hogy konferencia- és kulturális központ legyen..

Megkérdeztük most a polgármestert, hogy mi volt a kormány válasza, miért tartja jó ötletnek a kommunista állampárt egyetemének Győrbe költöztetését, hogy áll most a kulturális negyed ügye, és mennyi pénzt költöttek eddig annak tervezésére. Válasz a cikk megjelenéséig nem érkezett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!