<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Csütörtöktől oltják az időseket, már Magyarország területén jár az orosz vakcinák első adagja. Ez volt az operatív törzs mai tájékoztatója.

Elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője beszélt arról, hogy két csoport oltását már lezárták, az egészségügyi dolgozók 93 százaléka felvette a vakcinát.

Az idősotthonokban, szociális intézményekben 1805 helyen dolgoztak az oltócsoportok, összesen 64 helyszínen viszont aktív koronavírus-fertőzött miatt el kellett halasztani az oltást – mintegy 82 ezer dolgozó és gondozott lett beoltva eddig.

Forrás (Youtube/M1)Forrás (Youtube/M1)

Indul a regisztrált legidősebbek oltása is, a háziorvosoknak a praxisaikból 6 szállítható személyt kell kiválasztaniuk, ők a területileg illetékes oltóponton kaphatják majd meg a Pfizer-BioNTech vakcináját. Optimális esetben csütörtök és vasárnap között 30 ezer ember kaphatja meg a vakcinát.

György István arra kérte az időseket, hogy ne aggódjanak, mivel mindenkire sor fog kerülni, a vakcinák rendelkezésre állásától függően lesz elérhető az oltás.

Hogyan alakultak a rendőrségi számok?

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elsorolta a rendőri intézkedések adatait az elmúlt 24 órából:

  • a közterületi maszkviselés hiánya miatt 198,
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 4,
  • míg a boltokban és más intézményekben a maszkviselés hiánya miatt 11 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megsértése miatt 383 személy ellen kellett fellépni.

Az elmúlt napon 2873 új házi karantént rendeltek el, így összesen 18 030-an vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt. A rendőrség 7645 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 1918-en kommunikálnak a hatósággal.

Müller: továbbra is kedvező adatok jönnek

Az országos tisztifőorvos szokás szerint elismételte a reggel óta már ismert napi adatokat:

az elmúlt 24 órában 578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 268 803 fő, az aktív fertőzöttek száma 87 829 főre csökkent.

A két legfiatalabb elhunyt 38 éves volt, ők mindketten súlyos alapbetegséggel küzdöttek – közölte Müller Cecília.

Utalt rá: az országos átlag hetek után ismételten emelkedik, ezért fontosnak tartják, hogy a kockázati csoportokba tartozók oltottsági szintjét növeljék annak érdekében, hogy a helyzet esetleges újabb romlása esetén már védettek legyenek.

Az országos tisztifőorvos végül megerősítette a Szijjártó Péter külügyminiszter által korábban már bejelentetteket, miszerint átlépte a határt az első 40 000 ampulla Szputnyik V vakcina.

Kérdések

Az újságírói kérdések nyomán egyebek mellett kiderült, hogy az oltásra jelentkezők kórtörténetét megvizsgálják a vakcina beadása előtt – legyen szó a krónikus betegségekről, vagy akár a felírt gyógyszerekről.

Azzal kapcsolatban, hogy az idősotthonokban élők bezártsága mikor enyhülhet, Müller Cecília elmondta: ehhez arra van szükség, hogy a védőoltások beadásának előrehaladtával nagyobb számú populáció védetté váljon, ekkor hozhatják meg a feloldási intézkedéseket. Szóba került az idősotthoni felvételi tilalom is, ezzel kapcsolatban az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy ilyen korlátozás csak tavasszal volt érvényben – jelenleg a felvételhez 72 óránál nem régebbi negatív eredményű PCR-tesztre van szükség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.