2018. július 18. 12:38
mfor.hu

Nincs szakember, 200 milliárdos megrendelést nem tudnak teljesíteni a cégek.

Miközben az építőipar ütemesen bővül, a kapacitáshiány miatt a cégek egyre nehezebben tudják teljesíteni a megrendeléseket. Felmérések szerint csak Budapesten 150-200 milliárdos különbség van a beruházói kereslet és a kivitelezői kapacitás között idén.

Jönnek a vidéki vállalkozások Jönnek a vidéki vállalkozások

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint gyorsan kell cselekedni. A kapacitáshiány egyik oka a szervezet szerint, hogy nagyon sok képzetlen segédmunkás dolgozik az ágazatban. Ezért a BKIK célja olyan üzemközi, gyakorlati képzőhelyek kialakítása, ahol kisebb szakmunkákra gyorsan ki lehet képzeni a munkásokat. A kamara szerint azonnal el kell kezdeni a részszakmák betanítását, ami részben átmeneti megoldásként kiváltaná a felmerülő szakemberhiány egy részét, hosszú távon pedig lehetőséget biztosítana a szakmában dolgozóknak a fejlődésre.

Minderről Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnökjelöltje beszélt az ecoblogstar oldalnak. A kamara tapasztalata szerint egyre több vidéki építőipari kis-és középvállalkozás vállal munkát Budapesten, ami segíti az ágazat fehéredését, viszont új kihívások elé is állítja a szakmát, mert gondoskodni kell a megfelelő szállásokról, valamint a bérezésben meglévő különbségek rendezéséről.