2p

Az élelmiszerárak óriási tempóban emelkednek, vajon mi lesz, ha még az árstopot is kivezetik? Erről is kérdezték munkatársunkat az ATV reggeli műsorában.

A Privátbankár.hu Árkosár-felmérsének 15 éves történetében még sosem mértek akkora éves élelmiszer-áremelkedést, mint szeptemberben - egyebek mellett erről is kérdezték munkatársunkat, Gáspár Andrást az ATV Start csütörtöki műsorában. Ráadásul semmi sem utal arra, hogy a hónapok óta 30 százalék fölötti éves árindex a közeljövőben csökkenjen. Főleg úgy, hogy egyre gyakrabban merül fel az élelmiszerárstop kivezetése. Ha az egyelőre október 1-jéig érvényben lévő intézkedést megszüntetnék, leginkább azok járnának rosszul, akik főként az árstoppal érintett termékeket vásárolják - akiknek viszont ezek mellett sok más élelmiszer is bekerül a kosarába, nem feltétlenül tapasztalnak majd összességében jelentős áremelkedést. Jelenleg ugyanis gyakorlatilag rá vannak kényszerítve a kereskedők arra, hogy az érintett termékeken képződő veszteségeket más termékeken hozzák be - ha nem lesz árstop, ez a kényszer kikerülhet a többi termék árából. 

Az árstop esetleges kivezetésének időzítéséről és módjáról még nincs információ, de ha lesz ilyen bejelentés, az ideiglenes áruhiányt okozhat az érintett termékeknél - véli Gáspár András. Az utolsó pillanatig megpróbálnak majd bespájzolni a vásárlók az áremelés előtt az árstopos árukból - mondta.

Ami a kilátásokat érinti: az idén biztosan más lesz a karácsony, mint az elmúlt években, évtizedekben megszoktuk. A tartós fogyasztási cikkek árának emelkedése miatt "szegényebb lesz a Jézuska", a jelentős élelmiszár-emelkedés miatt az ünnepi ebédek is szerényebbek lehetnek. Fázni talán nem fogunk, de az energiaszámlák is jóval magasabbak lesznek - anyagi szempontból tehát jóval nehezebb karácsony vár ránk, véli Gáspár András.

A műsort alább tekintheti meg - vendég volt még Harsányi Péter, a Növekedés.hu vezető elemzője, a műsorvezető Kárász Róbert:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!