<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az élelmiszerárak óriási tempóban emelkednek, vajon mi lesz, ha még az árstopot is kivezetik? Erről is kérdezték munkatársunkat az ATV reggeli műsorában.

A Privátbankár.hu Árkosár-felmérsének 15 éves történetében még sosem mértek akkora éves élelmiszer-áremelkedést, mint szeptemberben - egyebek mellett erről is kérdezték munkatársunkat, Gáspár Andrást az ATV Start csütörtöki műsorában. Ráadásul semmi sem utal arra, hogy a hónapok óta 30 százalék fölötti éves árindex a közeljövőben csökkenjen. Főleg úgy, hogy egyre gyakrabban merül fel az élelmiszerárstop kivezetése. Ha az egyelőre október 1-jéig érvényben lévő intézkedést megszüntetnék, leginkább azok járnának rosszul, akik főként az árstoppal érintett termékeket vásárolják - akiknek viszont ezek mellett sok más élelmiszer is bekerül a kosarába, nem feltétlenül tapasztalnak majd összességében jelentős áremelkedést. Jelenleg ugyanis gyakorlatilag rá vannak kényszerítve a kereskedők arra, hogy az érintett termékeken képződő veszteségeket más termékeken hozzák be - ha nem lesz árstop, ez a kényszer kikerülhet a többi termék árából. 

Az árstop esetleges kivezetésének időzítéséről és módjáról még nincs információ, de ha lesz ilyen bejelentés, az ideiglenes áruhiányt okozhat az érintett termékeknél - véli Gáspár András. Az utolsó pillanatig megpróbálnak majd bespájzolni a vásárlók az áremelés előtt az árstopos árukból - mondta.

Ami a kilátásokat érinti: az idén biztosan más lesz a karácsony, mint az elmúlt években, évtizedekben megszoktuk. A tartós fogyasztási cikkek árának emelkedése miatt "szegényebb lesz a Jézuska", a jelentős élelmiszár-emelkedés miatt az ünnepi ebédek is szerényebbek lehetnek. Fázni talán nem fogunk, de az energiaszámlák is jóval magasabbak lesznek - anyagi szempontból tehát jóval nehezebb karácsony vár ránk, véli Gáspár András.

A műsort alább tekintheti meg - vendég volt még Harsányi Péter, a Növekedés.hu vezető elemzője, a műsorvezető Kárász Róbert:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.