<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.

Péntektől csökkennek a hazai üzemanyagárak - derül ki a holtankoljak.hu legfrissebb közléséből. A benzin esetében ez bruttó 4 forintot jelent literenként, a gázolaj átlagára pedig bruttó 2 forinttal fog csökkenni.

Júliusban már csökkentek az árak, ám azt újabb drágulások követték. Fotó: MTIJúliusban már csökkentek az árak, ám azt újabb drágulások követték. Fotó: MTI

Így augusztus 6-ától az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak: 

95-ös benzin: 452 forint/liter

Gázolaj: 447 forint/liter

Mint grafikonunkon látható, árcsökkenésre nem is olyan régen már volt példa: július 23-án átlagban bruttó 4-4 forinttal lett olcsóbb mind a benzin, mind a gázolaj literje. Ez akkor egy közel két hónapja tartó drágulási folyamatot tört meg. Csakhogy, mint alig néhány nappal később kiderült, ez átmenetinek bizonyult. Múlt péntektől, illetve mától ugyanis ismét emelkedtek a hazai üzemanyagárak, két lépésben, összességében a benzin 7, a gázolaj 6 forinttal, ami a 95-ös oktánszámú nafta esetében soha nem látott magasságot jelentett.

A péntektől érvényes árcsökkenést az idézte elő, hogy a hazai üzemanyagárak alakulását alapvetően meghatározó két tényező közül az északi-tengeri, Brent fajta olaj jegyzése esett, a 75 dollár feletti többéves rekordszinttel szemben ma reggel már a 72 dollárt közelítette. Ráadásul ezúttal a másik árbefolyásoló faktor, a forint dollárárfolyama is kedvezőbb lett, fizetőeszközünk egy egységet faragott a zöldhasúval szemben, így utóbbi szerdán kora délelőtt 299 forintot ért.

S nem kizárt, hogy a mostani csökkenés ezúttal nem vált újabb emelkedésbe, miután a delta variáns megjelenése, valamint a kínai gazdaság lassulása az olaj iránti keresletet mérsékelheti, amellyel szemben ráadásul a korábbinál magasabb kínálat állhat, miután az OPEC a termelési kvóták emeléséről döntött - nem utolsósorban pont a magasra szökött világpiaci árak letörése érdekében.

További részletek laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében olvashatók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.