3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az Európai Bizottság és a Tanács a jövő héten megkezdi a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó uniós tagállami tervek jóváhagyását - jelentette be Ursula Von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének vitáján.

Az EP képviselői a bizottság és a tagállami kormányokat tömörítő Tanács folyamatban lévő, a nemzeti helyreállítási tervekre vonatkozó értékeléséről kaptak tájékoztatást.

Von der Leyen elmondta, hogy

eddig 23 uniós tagállamtól kapták meg a 750 milliárd eurót előirányzó helyreállítási alap elköltésével kapcsolatos nemzeti terveket,

és az összes projekt azt tükrözi, hogy az európaiak készen állnak a változásra.

Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir)Ursula von der Leyen (Fotó: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir)

Mint mondta, a tervek sokkal átfogóbban foglalkoznak a strukturális problémákkal, mint valaha,

erős munkapiaci újításokat, a szociális háló megerősítését, fenntartható fiskális reformokat, környezetbarát fejlesztéseket, valamint az oktatási rendszerek átfogó megújulását vázolják fel, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést.

A bizottság elnöke hangsúlyozta: a helyreállítási alap közös prioritásira, a zöld és digitális átmenetre fókuszálva át lehet alakítani egész Európát.

Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában bírálta, hogy az "EP baloldali többsége" az uniós jogszabályokban meghatározott hatáskörét túllépve ellenőrizni akarja egyes tagállamok helyreállítási terveit.

Az EP balos többsége merényletet követ el azáltal, hogy a tervek jóváhagyását át akarja ideologizálni, és politikai vita tárgyává tenni azokat, ahelyett hogy a Tanács és az Európai Bizottság szakmai szempontok alapján hajtaná végre ezt a feladatot

- hangsúlyozta.

Szerinte a vitával kapcsolatos állásfoglalás-tervezet tartalmazza a

fukar országcsoportok bírálatait is, az általuk felelőtlennek kikiáltott déli tagállamok ellen, illetve a nyugati tagállamok lenéző politikai támadásait a közép-kelet-európai országok irányában. (...) Az állásfoglalás-tervezet megosztó szövege egyben merénylet az európai összefogás ellen

- véli a politikus. A szóban forgó dokumentumról szerdán dönt az Európai Parlament plénuma.

Magyarország májusban nyújtotta be a helyreállítási tervet Brüsszelnek.   

Laptársunk háttéranyagát EP álláspontjáról a témában itt olvashatják: Zsíros csekkekkel érkezhet Von der Leyen – az EP tiltakozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.