TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 1. 09:34

Tavaly tőkét emeltek az üzemeltető cégben.

Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint három értékes, összesen 16 086 négyzetméter alapterületű ingatlant kap meg ingyenes vagyonjuttatás keretében az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. A javaslat két fonyódi és egy zánkai ingatlant érint, ahol a gyermektáborok üzemelnek.

A zánkai tábor bejárata A zánkai tábor bejárata

Ezekről az ingatlanokról van szó:

  • Fonyód, kivett közpark, 12 811 négyzetméter
  • Fonyód, kivett töltés, 2510 négyzetméter
  • Zánka, kivett móló, 765 négyzetméter

Az alapítvány az Erzsébet-program részeként közfeladatként táboroztat évek óta gyermekeket. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Hornyák Tibor, aki azért került címlapokra pár évvel ezelőtt, mert a táboroztatási időszakban napi 110 ezer forintért bérelt egy úszómedencés házat Monoszlón (írta a 24.hu). Ezért több párt lemondásra szólította fel Hornyákot, aki akkor az alapítvány főtitkári posztját töltötte be, egyben a táborok üzemeltetését végző Erzsébet Gyermek- és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft. ügyvezetője is volt. A cégben aztán meg is történt a váltás, 2017 novemberétől Ledvényi Csaba lett az ügyvezető. Az alapítványnál azonban továbbra is fontos tisztséget tölt be Hornyák, aki a kuratórium elnöke.

A szervezet utolsó elérhető beszámolója a 2017-es évről szól. Ebből kiderül, hogy az értékesítés 74 milliós nettó árbevétele mellett egyéb bevételként 4,4 milliárd forint folyt be a szervezethez, melynek meghatározó része az Emberi Erőforrások Minisztériumától származó támogatás volt. A tárgyévi eredményük 542 ezer forint volt, de fontos figyelembe venni, hogy nem is az a célja az alapítványnak, hogy a nyereséget optimalizálja. Az alapítványi befektetett eszközök - amelyek leginkább tárgyi eszközökben állnak rendelkezésre - értéke 18,7 milliárd forint volt két éve.

Szintén kiderül a beszámolóból, hogy az összesen 9 fős kuratórium, valamint a 3 fős felügyelő bizottság juttatásaira 77,13 millió forintot költöttek.

Az alapítványi tulajdonban lévő üzemeltető cég ugyanabban az évben 2 milliárd forint árbevételt ért el, amből 671 ezer forint adózás előtti eredmény maradt. A társaság jegyzett tőkéjét tavaly júniusban emelték 70 millió forintra az addigi 20 millióról.

Az alapítvány közlése szerint az Erzsébet Táborok programjain 2016-ban közel 90 ezren vettek részt, 2017-ben már több mint 100 ezren, tavaly pedig több mint 126 ezren.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.