2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkentett üzemmódban dolgoznak a sztrájk idején a közszolgák.

Bár már a május végi EP-választás idejére is beígérték, de most aztán tényleg eltökéltek a közszolgálati érdekképviseleti szervezetek, hogy országos sztrájkkal nyomatékosítják követeléseiket.

Sztrájkra készen
Sztrájkra készen

Mint a lapunknak elküldött tájékoztatóból kiderül, elfogyott a türelmük, miután a bérek és a munkaidő rendezésére szolgáló megkereséseik rendre süket fülekre találnak a kormányzatnál, Orbán Viktor kormányfő nem jelöli ki a tárgyaló felet a kormány részéről.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság most azt közölte, hogy levelet küldtek a miniszterelnöknek, melyben a törvényi előírásoknak megfelelően meghatározták az elégséges szolgáltatások körét az érintett területeken, úgymint oktatás, kulturális intézmények, tudományos kutatás, bentlakásos (nem kórházi) ápolás, szociális ellátás (bentlakás nélkül).

Az OKSZ jelzése szerint amennyiben a kormány nem vitatja a javaslatukat, amire még három napja van, akkor nem marad más eszközük, mint az országos sztrájk előkészítésének a megkezdése a közszolgálatban.

Az elégséges szolgáltatás biztosítása alapvetően az oktatásban (ide nem értve a felsőoktatást) és a szociális területen jelent feladatot, más esetekben ugyanis az érintett dolgozók nem végeznek a lakosságot közvetlenül érintő tevékenységet. Ellenben érinti például a gyermekjóléti szolgálatokat, gyermekvédelmi szolgáltatásokat, a szakosított ellátást (bentlakással) biztosító intézményeket, vagy olyan szociális alapszolgáltatásokat, mint a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatások, illetve az étkeztetés. Külön protokoll szerint kell eljárni, ha a sztrájk ideje nem éri el a 2 órát, ha 2 óra-5 nap közé esik vagy ha hosszabb, mint 5 nap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!