2019. június 24. 14:15

Csökkentett üzemmódban dolgoznak a sztrájk idején a közszolgák.

Bár már a május végi EP-választás idejére is beígérték, de most aztán tényleg eltökéltek a közszolgálati érdekképviseleti szervezetek, hogy országos sztrájkkal nyomatékosítják követeléseiket.

Sztrájkra készen Sztrájkra készen

Mint a lapunknak elküldött tájékoztatóból kiderül, elfogyott a türelmük, miután a bérek és a munkaidő rendezésére szolgáló megkereséseik rendre süket fülekre találnak a kormányzatnál, Orbán Viktor kormányfő nem jelöli ki a tárgyaló felet a kormány részéről.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság most azt közölte, hogy levelet küldtek a miniszterelnöknek, melyben a törvényi előírásoknak megfelelően meghatározták az elégséges szolgáltatások körét az érintett területeken, úgymint oktatás, kulturális intézmények, tudományos kutatás, bentlakásos (nem kórházi) ápolás, szociális ellátás (bentlakás nélkül).

Az OKSZ jelzése szerint amennyiben a kormány nem vitatja a javaslatukat, amire még három napja van, akkor nem marad más eszközük, mint az országos sztrájk előkészítésének a megkezdése a közszolgálatban.

Az elégséges szolgáltatás biztosítása alapvetően az oktatásban (ide nem értve a felsőoktatást) és a szociális területen jelent feladatot, más esetekben ugyanis az érintett dolgozók nem végeznek a lakosságot közvetlenül érintő tevékenységet. Ellenben érinti például a gyermekjóléti szolgálatokat, gyermekvédelmi szolgáltatásokat, a szakosított ellátást (bentlakással) biztosító intézményeket, vagy olyan szociális alapszolgáltatásokat, mint a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatások, illetve az étkeztetés. Külön protokoll szerint kell eljárni, ha a sztrájk ideje nem éri el a 2 órát, ha 2 óra-5 nap közé esik vagy ha hosszabb, mint 5 nap.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.