3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fidesz-KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is változatlan (51 százalék), a tavalyi baloldali összefogás viszont 10 százalékponttal kevesebb szavazót tudhatna most vasárnap maga mögött (26 százalék). A támogatottsági arányokat mandátumokra váltva, a Fidesz háromnegyedes többséget szerezne, míg a baloldali összefogás elveszítené tavaly megszerzett mandátumainak majdnem felét - derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelynek részleteit hétfőn közölték az MTI-vel.

A felmérést március 27. és 29. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítették. A 2022-es választás egyéves évfordulója alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a tavaly választáson induló pártok és pártszövetségek milyen eredményeket érnének el.

Megjegyezték: a legtöbb akkor induló párt ma is aktív részese a politikai életnek, csak a baloldali ellenzék soraiban történt sok változás. Az egyértelműség érdekében a tavaly összefogó baloldali pártokra a "2022-es választáson közös listát állító ellenzéki pártok" megnevezéssel kérdeztek rá - közölte a Nézőpont.

A múlt héten készült felmérés értelmében egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP 51 százalékot szerezne listán, amely a hibahatár miatt a tavalyi 52 százalékos rekorderedményével azonosnak tekinthető. "Kijelenthető, hogy a háború okozta gazdasági kihívások ellenére és az energiaválsággal terhelt téli hónapokat követően is erős a kormány társadalmi felhatalmazása" - fogalmaztak.

Még nagyobb győzelmet aratnának. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Még nagyobb győzelmet aratnának. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Úgy folytatták, hogy az ellenzéki oldalon tapasztalható jelentős átrendeződés azonban tartós ellenzékváltó hangulatról árulkodik. Bár tavaly a baloldali összefogás "történelmi vereséget" szenvedett, egy év után további 10 százalékponttal vált népszerűtlenebbé az egykori közös lista. A Nézőpont szerint ez azt jelenti, hogy a súlyos kudarc óta az egykori baloldali szövetség szavazóinak közel harmada elpártolt a közös listától.

A baloldali pártoktól eltávolodókból a többi ellenzéki párt profitált: a Mi Hazánk Mozgalom a tavaly induló pártok és pártszövetségek versenyében ma megduplázná korábbi választási eredményét, 12 százalékos támogatottságával stabil parlamenti erőnek számítana. A korábban 3 százalékot elérő Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pedig jelenleg a választók 8 százalékát tudná megszólítani. "Nem vicc, hogy egy viccpárt is bejutna az Országgyűlésbe" - írták.

A tavalyi választás most vasárnapi megismétlése jelentős átrendeződést eredményezne a parlamentben is: a mandátumokra váltott támogatottság alapján a Fidesz-KDNP korábbi 135 mandátumos többségét 148 mandátumra növelné a fennálló erőviszonyok mellett, amely a mandátumok közel háromnegyedével (74,4 százalék) újabb rekordot jelentene - közölte a Nézőpont.

A baloldal mandátumszáma a tavaly áprilisban szerzett 57-ről 30-ra csökkenne (a mandátumok 15 százaléka), mert a főváros azon választókerületeit is elveszítené, ahol 2022 áprilisában még győzni tudott. A 106-ból mindössze két fővárosi körzetben maradna többsége a baloldalnak, a maradék 16-ban pedig már a Fidesz győzedelmeskedne, ahogy a Budapesten kívüli maradék 88 választókerületben is - tették hozzá.

A Mi Hazánk 12 mandátumával megduplázná parlamenti képviselői számát, ezáltal az ő képviselőcsoportjuk lenne a legnagyobb ellenzéki frakció, hiszen a jelenlegi csúcstartó DK-nak a 30 elérhető mandátumon osztoznia kellene a többi baloldali párttal. Az MKKP 8 mandátummal jutna be a parlamentbe - állapította meg a Nézőpont friss felmérése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!