6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Január elsejével nemcsak új hónap, hanem egy újabb év is megkezdődött, így ezúttal egyáltalán nem meglepő, hogy rengeteg ponton változik az életünk. Nézzük, mik ezek!

Emelkedik a jövedéki adó, drágul a tankolás

A Mol a magyar családok támogatása érdekében fokozatosan érvényesíti kiskereskedelmi áraiban a jövedéki adó változását - tájékoztatta az olajtársaság az MTI-t pénteken.

A jövedéki adó az európai uniós és magyar jogszabályokkal összhangban 2024. január 1-jén literenként 41 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj termékeknél. A Mol első lépésben január 1-jén 41 forint helyett átmenetileg 20 forinttal emelte az üzemanyagok literenkénti árát, ezt január 15-én további 21 forint követi majd. Az intézkedést és a változásokat az Mfor Üzemanyagár-figyelőjében részletesen is kielemeztük:

Csökken a lakáshitelek önkéntes thm-plafonja

Az október 9-én bevezetett 8,5 százalékról 7,3-ra csökken 2024-től a lakáshitelek önkéntes thm (azaz teljeshiteldíj-mutató)-plafonja. A december 31-éig Gazdaságfejlesztési Minisztérium néven működő tárca - január 1-jétől már Nemzetgazdasági Minisztérium - arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken a klamatpafon. A meglévő hitelek kamatstopját április 1-jén kivezetik, az önkéntes kamatstop megszűnik. A változtatásnak köszönhetően várhatóan olcsóbb lakáshitelekkel jelennek meg majd a bankok.

Az önkéntes kamatplafon két terméket érintett: a lakáshiteleket, melyek teljeshiteldíj-mutatója nem lehetett magasabb, mint 8,5 százalék, és a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszközhiteleket, ahol a kamat nem haladhatta meg a 12 százalékot.

Kapkodhatjuk a fejünket, annyi minden változik. Fotó: Depositphotos
Kapkodhatjuk a fejünket, annyi minden változik. Fotó: Depositphotos

Akár 10 százalék önrész is elég lehet

Egy Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint a 41. életévüket még nem betöltött ügyfelek és adóstársak esetén a bankok akár a lakóingatlan értékének 90 százalékát elérő összeget is hitelezhetnek építésre vagy vásárlása nyújtott lakáshitel formájában. Ennek két további feltétele van:

  • egyikük sem rendelkezett lakásban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal, vagy
  • kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt.

A január elsejével életbe lépett rendelet a bankokat nem kötelezi, a lehetőség azonban adott. A korábbi szabályozás alapján a bankok maximum 80 százalékig hitelezhettek így.

Autópálya-matricák

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapja szerint bővült a díjkötelesek útszakaszok köre, így az M0-s eddig ingyenes szakaszai is fizetőssé váltak, köztük például a déli és a keleti szektor, valamint a Megyeri híd is; emellett azonban fizetőssé vált például az M31-es út is – a teljes listát itt érheti el. A szolgáltató az új díjszabást is közzétette, ez a következő hétfőtől:

Így változnak a díjak. Forrás: NÚSZ
Így változnak a díjak. Forrás: NÚSZ

Emelkedik a pedagógusok fizetése

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint január elsejétől a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 ezer forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. A kormány határozatban rendelkezik arról, hogy az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen.

A január 1-jétől alkalmazandó új bérsávok szerint a pedagógus havi illetménye pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer, pedagógus II. kategóriában 555 ezer, mesterpedagógusnál 630 ezer, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál nem lehet kevesebb.

Változás a fogyasztóvédelemben

A bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket is hozhatnak a békéltető testületek 2024. január 1-jétől - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében. A továbbra is ingyenes és gyors eljárást lefolytató békéltető testületeket érintő legfontosabb változás, hogy akkor is kötelezést tartalmazó határozatot hoz a testület, ha a fogyasztó kérelme megalapozott, és az ügytárgy értéke 200 ezer forint alatti.

Ez azért jelentős, mert korábban csak akkor kerülhetett sor bírósági úton is végrehajtható határozat meghozatalára, ha a felek egyezséget kötöttek, a vállalkozás alávetési nyilatkozatot tett, vagy magára nézve a döntést kötelezőnek ismerte el. Utóbbi két eset meglehetősen ritka volt, így ha nem született egyezség, csak bírósági úton ki nem kényszeríthető ajánlást tehettek a békéltető testületek.

A módosítás értelmében viszont, ha a vállalkozás nem tesz eleget a kötelezésnek, bírósági úton a döntés kikényszeríthető, végrehajtható, azaz a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntésről van szó. Fontos, hogy ezek a békéltető testületi döntések is megtámadhatóak bírósági úton, például ha a határozat tartalma nem felel meg a jogszabályoknak.

Könnyebb lesz szélerőműveket telepíteni

Január elsejétől enyhítették a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét. Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökkent. A megújított törvényi keretekhez igazodó rendeleti szintű részletszabályok kihirdetésével január elsejével megszűnt a pályáztatási követelmény. Kiemelték, hogy a továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítások értelmében a beépítésre szánt területen és annak határától számított 700 méteres védőzónán belül nem lehet elhelyezni szélerőművet és szélerőmű parkot. Kivételt képeznek a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítására szolgáló ipari területek. A védőzónán kívül sem létesíthető szélkerék a kiváló termőhelyi adottságú szántók, a tájképvédelmi vagy a világörökségi és világörökségi várományos területek, az országos ökológiai hálózat övezetében. Ugyanakkor könnyített zónákat jelölhetnek ki olyan területeken, ahol a szél energiaintenzitása 150 méteres magasságban meghaladja a négyzetméterenkénti 500 wattot. A kijelölés gyorsított engedélyezést jelenthet: a környezetvédelmi és építési engedélyezési eljárásban az eljáró hatóság ügyintézési határideje legfeljebb 50 nap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!