4p

Megszűnik az "önkéntes" kamatplafon.
 

Az október 9-én bevezetett 8,5 százalékról 7,3-ra csökken 2024-től a lakáshitelek önkéntes thm (azaz teljeshiteldíj-mutató)-plafonja. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról is megegyezett a Magyar Bankszövetség képviselőivel, hogy az új vállalati hitelek esetében pedig 9,9 százalékra csökken a klamatpafon. A meglévő hitelek kamatstopját április 1-jén kivezetik, az önkéntes kamatstop megszűnik. A változtatásnak köszönhetően várhatóan olcsóbb lakáshitelekkel jelennek majd meg a bankok.

Barátságosabbak lehetnek a törlesztőrészletek. Fotó: Depositphotos
Barátságosabbak lehetnek a törlesztőrészletek. Fotó: Depositphotos

Az önkéntes kamatplafon két terméket érintett: a lakáshiteleket, melyek teljeshiteldíj-mutatója nem lehetett magasabb, mint 8,5 százalék, és a piaci kamatozású vállalkozói forgóeszköz hiteleket, ahol a kamata nem haladhatta meg a 12 százalékot. A pénzintézetek jelentős része csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz. 

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok, akik rendelkeznek saját forrással, inkább kivárnak. Hitelt egyelőre csak azok vesznek fel, akiknél nagyon erős a motiváció, hogy saját lakáshoz jussanak, vagy akik szeretnék az év végéig tartó régi CSOK-keretrendszer előnyeit kihasználni. Az új rendszer ugyanis a nagyvárosokban élők számára kedvezőtlenebb feltételeket kínál” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szakember hozzátette, amennyiben januártól életbe lép a 7,3 százalékos thm-plafon, a banki ajánlatok mindenképpen kedvezőbbek lesznek, és az sem kizárt, hogy a most legolcsóbbnak számító hitelek kamata is tovább csökken. Az intézkedéseknek köszönhetően általánossá válhat a 7 százalék alatti lakáshitel-kamat, hiszen a thm értéke a hitelfelvételhez kapcsolódó többi költséget (például értékbecslés, számlavezetés) is tartalmazza. A bankok között árversenyt generálhat a változás, így egyre kedvezőbb ajánlatok jellemzik majd a piacot.

A vásárlási kedv megmaradt

A GDN Ingatlanhálózat weboldalát éves szinten 20 millió egyedi látogató keresi fel, az értékesítések száma az elmúlt két évben azonban 50%-al csökkent. Ez a visszaesés a tavalyi adatokhoz képest már a hirdetési árakban is érezhető. A weboldal statisztikái alapján elmondható, hogy a vásárlási szándék megmaradt az emberek nagy részében, a konkrét tranzakció azonban az esetek többségében elmarad: ők jobb hitelekre, értékcsökkenésre várnak.

„Az ingatlanpiacot az optimizmus és a hitel hajtja. Kell hozzá a motiváció, hogy az emberek belássák, ha a piac fölfelé halad, később a pénzük kevesebbet ér majd. Jelenleg a piaci helyzet lefelé tendál, a háború és napjaink gazdasági helyzete arra ösztönzi az embereket, hogy őrizgessék a pénzüket, csak kevesen mernek ingatlanba fektetni” – árulta el Gadanecz Zoltán.

Hitelfelvétel, mint stratégia

A GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa szerint azoknak érdemes hitelben gondolkozniuk, akiknek saját tőkéjük is van, amit be tudnak fektetni. A magasabb pénzügyi tapasztalattal rendelkező vásárlóknál gyakori jelenség, hogy felismerik, a minimális kötelező önerővel és egy kedvező hitelkonstrukció kiválasztásával, a pénzüket például állampapírba fektetve akár nullára is kihozhatják a vásárlással járó költségeket. 

Az új kamatplafonnal akár havi 9-10 ezer forintot is spórolhatunk, ami összességében közel 2 millió forintos megtakarítást jelent egy átlagos, 20 millió forintos, lakáscélú jelzáloghitellel, 20 éves futamidő mellett. Fontos megjegyezni, hogy az egyes bankoknál eltérő feltételeket kell teljesíteni a legkedvezőbb kamat eléréséhez. Van olyan bank, ahol alacsonyabb jóváírás vagy kisebb hitelösszeg is elegendő a legjobb kamat elnyeréséhez. Ezenkívül egyedi kedvezmények is alkalmazhatók bizonyos esetekben, például néhány bank jutalmazza azokat, akik alacsony energiaigényű, zöld lakást építenek vagy vásárolnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!