2p

Könnyebb lehet lakáshoz jutni, de nem mindenkinek.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg Matolcsy György aláírásával a rendelet, amely szerint 41. életévüket még nem betöltött ügyfelek és adóstársak esetén a bankok akár a lakóingatlan értékének 90 százalékát is elérő összeget is hitelezhetnek építésre vagy vásárlása nyújtott lakáshitel formájában.

Van még azért ennek két további feltétele is:

"a) egyikük sem rendelkezett lakásban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal, vagy
b) kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt."

A rendelet eddigi változata szerint a bankok csupán az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig nyújthatnak lakossági forint jelzáloghitelt, ez tehát azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelő ügyfeleknek a módosítás nyomán elég lehet csupán 10 százalék önrészt előteremteniük.

A Bank360 szerint egyébként ez nem kötelezi a bankokat, hogy el is menjenek eddig a maximumig, de a tapasztalatok alapján általában eddig hajlandók voltak a jegybanki határig elmenni az önrész megszabásakor.

Az új rendelet létrehoz majd némi ellentmondást is, ugyanis a Csok Plusz és a 10 százalékos minimiális önrész szabályai nem teljesen esnek egybe, így lehetnek olyan házaspárok, akik előbbire igen, utóbbira viszont már nem lesznek jogosultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!