<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem véletlenül jelentette ki Kemenesi Gábor, hogy immár a vírusok korszakát éljük. A koronavírus kezdődő hatodik hulláma mellett nem elég, hogy a majomhimlő is fejfájást okoz egy ideje Európában is, most pedig a londoni szennyvízcsatornákban találtak polio vírust, ami gyermekbénulást okoz.

Polio, azaz a régi rettegett gyermekbénulást okozó vírust találtak a londoni szennyvízrendszerben. Bár az Egyesült Királyság erősen beoltott közösségeire nézve ez kevésbé aggasztó, mégis lehet ez egy lehetséges katasztrófa előjele is, ha nem oltott vagy alul oltott gyermekek kapják el – figyelmeztet a világ egy újabb veszélyére Sir Andrew Pollard professzor, az Oxfordi Egyetem Vaccine Group igazgatója a The Guardian hasábjain.

A szakértő szerint ezekben a járványos időkben már tisztába kerültük azzal, hogy vannak rossz vírusok, amelyek mindig is voltak. Ám a járványok elleni vakcinákkal történő sürgős beavatkozások viszonylag új dolog. Az 1940-50-es évek pusztító gyermekbénulás járványai több ezer gyermeket bénítottak meg, és örökre beleégtek az emberekbe a fotók, amelyeken koporsószerű vastüdőben feküdtek a gyerekek.

Van esély a teljes kiirtására. Fotó: DepositphotosVan esély a teljes kiirtására. Fotó: Depositphotos

Magyarországon az első jelentős gyermekbénulás-járvány 1931-ben fordult elő, de a járványügyi helyzet 1950-1959 között vált igazán súlyossá. A Sabin-féle élő gyermekbénulás elleni védőoltást 1958-tól 1991-ig alkalmazták Magyarországon. Az úgynevezett vadvírus okozta betegség a 70-es évek közepétől, oltási betegség pedig a több éve bevezetett, elölt vírust tartalmazó vakcina alkalmazása óta nem fordult elő hazánkban.

"Ezeket a járványokat végül sok országban sikerült kiiktatni Jonas Salk és Albert Sabin két különböző gyermekbénulás elleni oltóanyagának tömeges bevezetésével, ami a mai napig védi gyermekeinket" – magyarázza a szerző.

De a 30 évvel korábban felfedezett vakcina ellenére az 1980-as évekre még mindig több mint 300 ezer gyermekbénulásos esetet regisztráltak világszerte a globális bevezetés hiánya miatt. Mégis, a hatalmas erőfeszítések eredményeként figyelemreméltó eredmények is születtek. A gyermekbénulás vad vírusának három típusa közül kettőt (2-es és 3-as típus) a vakcina késztetett pusztulásra, csak az 1-es típus maradt életben, és nincs kizárva, hogy ezt a vírust teljesen ki lehet irtani a világból. Az elmúlt 12 hónapban világszerte mindössze 16 dokumentált, bénulással járó polio vírusos eset volt, amelyet a fennmaradó 1-es típusú vírus okozott.

Ez a siker nagyrészt Sabin szájon át beadható vakcinájának köszönhető. A vakcina különösen jó a betegség megelőzésében és a vírus terjedésének megállításában. Ám még ma is óriási erőfeszítéseket tesznek a teljes felszámolás érdekében néhány olyan országban, ahol még mindig megtalálható a vírus. A legnagyobb figyelmet jelenleg az afganisztáni és pakisztáni helyzet javítására fordítják. 42 éve, hogy felszámolták a himlőt, tehát minden bizonnyal itt az ideje a gyermekbénulás eltüntetésének is.

Teljesen ki lehetne irtani

„De sajnos még nem tartunk itt. Volt néhány jelentős visszaesés például a malawi és a mozambiki járvánnyal az elmúlt évben, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a történelem egy régi-új veszélyét valóban ki lehetne iktatni végleg” – írja Sir Andrew Pollard professzor, aki szerint mindez azért nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. 

Az élő Sabin vakcina, amely 70 éve mentette meg a világot a gyermekbénulás járványától, nagyon ritkán, de furcsa mutációkon tud keresztülmenni, ami paradox módon mégis képes bénulást okozni az alul oltott populációkban. Mindazonáltal a Sabin vakcina továbbra is része a globális programnak, mivel különleges tulajdonságai javítják a bélrendszer immunválaszait, ezáltal csökkentve a vadon élő gyermekbénulás terjedését. 

Élet a vastüdőben. Fotó: Fortepan/Viktor GáborÉlet a vastüdőben. Fotó: Fortepan/Viktor Gábor

 

Ezért most, hogy a gyermekbénulás visszavonulóban van, nagyobb figyelmet fordítanak a mutált Sabin-vírusok okozta ritka bénulások kivédésére. A professzor meglátása szerint a legfontosabb a vakcina lefedettségének javítása a Sabin cseppekkel, mivel a bénulás nem fordul elő az erős immunrendszerű rétegeknél. Sok ország, amelynek sikerült felszámolnia a vírust, általában az élő Sabin cseppekkel, átállt a Salk vakcina használatára. A Salk vakcina egy elölt vírust tartalmaz, mely nem tud mutálódni vagy fertőzni, és 2004 óta része az Egyesült Királyság rutin vakcinaprogramjának. Az Angliában élő összes gyermeknek öt adag Salkot kínálnak fel gyermekkorukban.

Nem kell megrettennünk

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke  az Infostartnak azt mondta, a vírus ismét betegségeket okozhasson, arra van szükség, hogy oltatlan gyerekekkel vagy felnőttekkel találkozzon, egyik emberről a másikra átadódjon.

"Ez a vírus egy rettenetesen rossz emlékű és adott esetben nagyon súlyos bénulásokat okozó vírus, ami ellen kétféle oltóanyag készült: az egyik a Sabin-csepp, amely legyengített élő kórokozót tartalmaz, és hogyha ez egy mutáción esik át (ahogy a koronavírusról is megtanultuk, hogy mutálódik), akkor előfordulhat, hogy ismét fertőzővé válik és betegséget okozhat. E vírus ellen Magyarországon a gyermekek a másik típusú védőoltást kapják, a Salk-vakcinát, ami elölt vírust tartalmaz, és védettséget jelent akár a vadvírus, akár a korábban legyengített vírus felerősödött mutációja ellen" - teszi hozzá a szakértő.

A londoni szennyvízben talált Sabin-vírus azért elgondolkodtató, mert sajnos az Egyesült Királyságban London egyes részen a legalacsonyabb az oltási lefedettség, ami a gyermekeket potenciálisan veszélyezteti ez a vírus. A megoldás egyszerű, ingyenes és biztonságos: azokat a gyerekeket, akik nem kaptak oltást, a lehető leghamarabb be kell oltani.

Az elmúlt évtizedben a kanyaró, a mumpsz és a diftéria megjelenése az Egyesült Királyságban az alul oltott egyének körében fordult elő. Pedig a vakcinák rendkívül hatékonyak a fertőző fenyegetések leküzdésében – de csak akkor működnek, ha használjuk őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.