2p

A reméltnél lassabban csökkennek az árak, de egyelőre ezt a bérek is követik. A legújabb statisztikai gyűjtés szerint az átlagkereset közel 556 ezer forint, és az elemzők szerint a számos nehézség mellett, amiket a lakosság és a vállalati szektor most átél, nincs válság.

Az adókedvezmények nélkül számított nettó átlagbér szintén 15.2 százalékkal nőtt, a nettó reálbérek pedig 1 százalékos csökkenést mutattak a hónapban –kommentálta Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője a legújabb statisztikai adatközlést.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) mérése szerint a bruttó átlagkereset 555 900 forint volt 2023 augusztusában.

A bérdinamika – és az infláció – alapfolyamatait meghatározó és így a monetáris politika szempontjából is kiemelt mutató, a rendszeres bérek növekedése pedig 14.1 százalék volt a hónapban az előző havi 15.6 után – idézi a felmérést Horváth.

Az MBH Bank vezető elemzőjével a kérdéskörben korábban a Klasszis podcastjában beszélgettünk a napokban.

Bár az idei évet összességében a reálkeresetek kismértékű csökkenése jellemzi, ez még nem jelent kereseti válságot, hiszen az év egészét tekintve a reálkeresetek szintje a 2010-est várhatóan mintegy 65 százalékkal haladja meg – mondja Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.

Kapaszkodnak a bérek az inflációhoz, válság viszont nincs (Fotó: Depositphotos)
Kapaszkodnak a bérek az inflációhoz, válság viszont nincs (Fotó: Depositphotos)


Ugyanakkor az egyedi esetek különbözőek lehetnek: a munkavállalók egy részének bizonyára emelkedett idén a reálbére, míg lehettek olyanok, akik egyáltalán nem vagy csak alig kaptak béremelést, ami a mostani magas inflációs környezetben jelentős jóléti veszteséget jelent. Utóbbi eset vélhetően akkor lehet jellemző, ha a munkavállaló érdekérvényesítő képessége gyenge (például idősebb, olyan helyen él, ahol kevesebb a munkalehetőség), és a munkáltató ezt ki is használja – mondja Regős.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!