<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új sorozatot üdvözölhettünk a 4. héten az egyik nagy kereskedelmi csatorna képernyőjén, miközben továbbra is verhetetlen egy nosztalgikus kedvenc.

A 2023-as év első heteiben folyamatosan jellemző volt, hogy a hétvégéken az RTL-nek állt a zászló, míg hétköznapokban a TV2 teljesített igazán jól. De kezdjük először a hétköznapokkal.

Az RTL hétköznap estéin továbbra is két műsor osztozik, ezek közül elsőként a Drága Örökösök – A visszatérés érkezik, amelynek Szappanos Kálmánját Koltai Róbert alakítja. A széria egy erősebb kezdés után az 550 ezer körüli adásonkénti nézőszámra állt be, ezt hetek óta tartani tudja a teljes lakosság körében, míg a kereskedelmi szempontból kiemelten fontos 18-49 éves korcsoportban részenként nagyjából 18 százalékos közönségarányt tud felmutatni. A második érkező a hétköznapokon szintén egy sorozat, ’A mi kis falunk’ főleg a fiatalabbak körében teljesít stabilan 18 százalék körüli közönségarányával, míg a teljes lakosság körében részenként 460-470 ezer embert érdekel, legerősebb napján pedig 519 ezer nézőt hozott, ami javulás a korábbi hetekhez képest.

Kevés annyira eltalált műsor megy jelenleg a tévéképernyőkön, mint a Szerencsekerék, amely hetek óta verhetetlen a teljes lakosság körében,

csütörtöki részének 938 ezres nézettségének még a közelében sem járt már műsor a héten. A Szerencsekerék gyengébb napjai is erősek: a hét öt legnézettebb műsora mind a szériából került ki, részenként 850 ezer feletti nézőszámmal.

Külön érdekesség, hogy a Szerencsekerék, szemben a TV2 sok más műsorával, a kiemelt kereskedelmi korcsoportban is stabil teljesítményt nyújt, és bár itt a hetet megnyerni nem tudta, így is stabilan 20 százalék feletti közönségarányt tudott.

A Szerencsekerék egy korábbi adása Wolf Katival. Fotó: TV2
A Szerencsekerék egy korábbi adása Wolf Katival. Fotó: TV2

Ahogy azt fentebb említettük, a csatorna műsorsávjának második felében új érkező tűnt fel a héten, hiszen elkezdődött a Hazatalálsz, a TV2 új saját gyártású sorozata, és rögtön erős számokkal jelentkezett be. Ugyan a 18-49 éveseket nem hozta igazán lázba az, hogy mi történik Farkasliget szerelmeseivel, a teljes lakosság körében nem panaszkodhat a széria, hiszen epizódonként 650 ezer körüli nézőt le tudott ültetni a képernyők elé.

Hogy alakult a hétvége?

Ameddig a TV2 nem eszközöl komolyabb változást a hétvégi műsortervében, nem fognak felborulni a hétvégi erőviszonyok, amelyek könnyedén összefoglalhatók: az RTL előtt szabad a pálya. Szombaton az RTL a saját gyártású focis sorozatát, a Gólkirályságot indítja csatába, ez pedig jellemzően nagyon megveri a riválisként futtatott aktuális amerikai filmet; így volt ez a 4. héten is, ahol az RTL sorozata 607 ezer főt érdekelt a ’Kutya egy szerelem’ amerikai vígjáték 195 ezer nézőjével szemben.

Az igazi erőfitogtatás azonban vasárnapra marad, ahol a ’Cápák között’ üzleti vetélkedő továbbra is megállíthatatlanul dübörög előle a kiemelt kereskedelmi korcsoportban, a héten a szegmensben elért 288 ezer nézőszám és 23,1 százalékos közönségarány megközelíthetetlennek bizonyult. A cápáknak a teljes lakosság körében sem volt miért szégyenkezni, hiszen

651 ezren nézték, hogy milyen projekteken akad meg a befektetők szeme, lenyomva a TV2 által párhuzamosan adott ’Vigyázat, gyerekkel vagyok!’ adását, amely 575 ezer nézőt érdekelt.

Felemás a heti kép

Összességében némileg furcsán alakult a heti összkép, hiszen hiába teljesít nagyon erősen a Szerencsekerék a teljes lakosság körében, az RTL elképesztő hétvégi fölénye azt eredményezte a kiemelt kereskedelmi korcsoportban, hogy a heti átlagos közönségarány versenyben az RTL visszaszerezte a vezetést a maga 15 százalékával, miközben a TV2 csak 13,9 százalékot tudott.