2018. december 5. 14:33

A Rétközi-tó mellett készül a "közel nulla energiaigényű" épület, melyet erdei iskolának szánnak a készítők.

Kisvárda a valóra vált álmok városa lesz, ha így folytatja, annyi elképesztő fejlesztésbe fognak bele. A projekteket hosszan lehetne sorolni: az ország egyik legnagyobbnak szánt aquaparkjától kezdve a mindössze 5 évre tervezett öko-filmparkon át egészen a moziparkig és a Díszlet utcáig. A lista nemrég azonban újabb tétellel bővült; igaz,nem egészen friss a történet, de eddig nem kapott túl nagy nyilvánosságot az elképzelés.

A közbeszerzési hatóság oldalán tettek közzé egy szerződésmódosítást egy hobbitház jellegű épület megvalósításával kapcsolatban, melyet a sávalapozás normaidejének jelentős megnövekedése indokolt. A szóban forgó szerződést az Alkossunk Várost Alapítvány még tavaly kötötte meg az MB Épszer Kft., Kelet-Onxy Kft. párosával.

A kép csak illusztráció A kép csak illusztráció

A felek arra szerződtek egy évvel ezelőtt, hogy "Szabolcsveresmarton mintaprojekt jelleggel" egy "közel nulla energiaigényű" erdei iskolát létesítenek a Rétközi-tó mellett, ami 35 fő elhelyezésére lesz alkalmas.

Az épületben 9 lakóegység kerül kialakításra önálló vizesblokkal - ez már az uniós pályázat projektleírásából derül ki. A lakóegységeket összekötő folyosó íves jellegéből adódóan „végtelen térérzetet” ad, így nemcsak külső, hanem belső megjelenésével („hobbit/természetközeli ház jelleg”) is vonzó a célcsoport számára. Az épület központi részén kupola tér kerül kialakításra, melyben a természetes fény biztosítása mellett a helyi flórára jellemző növényeket is bemutatnak majd.

A leírás szerint iskolások és túrázók is megszállhatnak itt és megismerkedhetnek a tó történetével, közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a természettel is.

A tervezés során fontos volt, hogy egy önmagát ellátó passzív házként működjön az épület, valamint

"jól beilleszkedjen a természeti környezetbe, ezért egy kisebb domboldalba lesz bevágva az épület intenzív zöldtetővel ellátva, amely szerves része lesz a dombnak, a terepviszonyoknak így maga az épület belesimul a természetbe" - olvasható a közbeszerzési dokumentumban. Csak a szakaszosan megjelenő homlokzat fog arról árulkodni, hogy a föld alatt egy épület rejtőzik.

A beruházás uniós forrásból valósul meg egy KEHOP-pályázat keretein belül. Erre az Alkossunk Várost Alapítvány 500 millió forintot nyert el, a kivitelezésre pedig nettó 509 millióra szerződtek a vállalkozókkal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.