2018. december 5. 14:33

A Rétközi-tó mellett készül a "közel nulla energiaigényű" épület, melyet erdei iskolának szánnak a készítők.

Kisvárda a valóra vált álmok városa lesz, ha így folytatja, annyi elképesztő fejlesztésbe fognak bele. A projekteket hosszan lehetne sorolni: az ország egyik legnagyobbnak szánt aquaparkjától kezdve a mindössze 5 évre tervezett öko-filmparkon át egészen a moziparkig és a Díszlet utcáig. A lista nemrég azonban újabb tétellel bővült; igaz,nem egészen friss a történet, de eddig nem kapott túl nagy nyilvánosságot az elképzelés.

A közbeszerzési hatóság oldalán tettek közzé egy szerződésmódosítást egy hobbitház jellegű épület megvalósításával kapcsolatban, melyet a sávalapozás normaidejének jelentős megnövekedése indokolt. A szóban forgó szerződést az Alkossunk Várost Alapítvány még tavaly kötötte meg az MB Épszer Kft., Kelet-Onxy Kft. párosával.

A kép csak illusztráció A kép csak illusztráció

A felek arra szerződtek egy évvel ezelőtt, hogy "Szabolcsveresmarton mintaprojekt jelleggel" egy "közel nulla energiaigényű" erdei iskolát létesítenek a Rétközi-tó mellett, ami 35 fő elhelyezésére lesz alkalmas.

Az épületben 9 lakóegység kerül kialakításra önálló vizesblokkal - ez már az uniós pályázat projektleírásából derül ki. A lakóegységeket összekötő folyosó íves jellegéből adódóan „végtelen térérzetet” ad, így nemcsak külső, hanem belső megjelenésével („hobbit/természetközeli ház jelleg”) is vonzó a célcsoport számára. Az épület központi részén kupola tér kerül kialakításra, melyben a természetes fény biztosítása mellett a helyi flórára jellemző növényeket is bemutatnak majd.

A leírás szerint iskolások és túrázók is megszállhatnak itt és megismerkedhetnek a tó történetével, közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a természettel is.

A tervezés során fontos volt, hogy egy önmagát ellátó passzív házként működjön az épület, valamint

"jól beilleszkedjen a természeti környezetbe, ezért egy kisebb domboldalba lesz bevágva az épület intenzív zöldtetővel ellátva, amely szerves része lesz a dombnak, a terepviszonyoknak így maga az épület belesimul a természetbe" - olvasható a közbeszerzési dokumentumban. Csak a szakaszosan megjelenő homlokzat fog arról árulkodni, hogy a föld alatt egy épület rejtőzik.

A beruházás uniós forrásból valósul meg egy KEHOP-pályázat keretein belül. Erre az Alkossunk Várost Alapítvány 500 millió forintot nyert el, a kivitelezésre pedig nettó 509 millióra szerződtek a vállalkozókkal.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.