3p

Decemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 12 százalékkal több, a belföldivendég-éjszakáké 1,6 százalékkal kevesebb lett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett. 2019-ben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 0,8, bruttó bevétele 8,8 százalékkal volt több mint 2018-ban.

Decemberben a külföldi vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 453 ezer vendég közel 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett. Tíz külföldivendég-éjszakából nyolcat Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 15 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,4, a vendégéjszakáké 3,4 százalékkal csökkent. A vendégszám 431 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 920 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban kisebb volt. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81%-át realizáló szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest−Közép-Dunavidék voltak.

Nagyobb kihasználtság, több bevétel

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 54 százalékra emelkedett. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal (25 milliárd forintra) növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok, ami 93 százalékos növekedést jelent. A tavalyi év azonos időszakához képest 32-vel kevesebb, 2625 kereskedelmi szálláshely 80 ezer szobával és 221 ezer férőhellyel működött.

Hogy alakult az év?

Éves szinten a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt, összesen 31,3 millió volt. A külföldi vendégek 2,3 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb (15,7 millió, illetve 15,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,5 százalékponttal, 61,7 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 557 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!