2020. február 7. 09:20
mfor.hu

Decemberben a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 12 százalékkal több, a belföldivendég-éjszakáké 1,6 százalékkal kevesebb lett. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 16 százalékkal emelkedett. 2019-ben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 0,8, bruttó bevétele 8,8 százalékkal volt több mint 2018-ban.

Decemberben a külföldi vendégek száma 15, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 453 ezer vendég közel 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma az üdülőházak kivételével mindegyik szállástípusban jelentősen emelkedett. Tíz külföldivendég-éjszakából nyolcat Budapest–Közép-Dunavidék régióban regisztráltak a szálláshelyek, 15 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 0,4, a vendégéjszakáké 3,4 százalékkal csökkent. A vendégszám 431 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 920 ezer volt. Utóbbi mutató értéke a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban kisebb volt. A legnépszerűbb szállástípus a vendégéjszakák 81%-át realizáló szállodák, a leglátogatottabb régiók a Balaton és Budapest−Közép-Dunavidék voltak.

Nagyobb kihasználtság, több bevétel

A szállodák szobakihasználtsága 2,0 százalékponttal, 54 százalékra emelkedett. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 16 százalékkal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal (25 milliárd forintra) növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken összességében 2,4 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok, ami 93 százalékos növekedést jelent. A tavalyi év azonos időszakához képest 32-vel kevesebb, 2625 kereskedelmi szálláshely 80 ezer szobával és 221 ezer férőhellyel működött.

Hogy alakult az év?

Éves szinten a kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt, összesen 31,3 millió volt. A külföldi vendégek 2,3 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,6 százalékkal kevesebb (15,7 millió, illetve 15,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,5 százalékponttal, 61,7 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,8 százalékkal több, 557 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.