2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ígéretek szerint ez megoldja majd az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli a költségeket, és még környezetbarát is lesz.

Eindhovenben építik meg, pontosabban nyomtatják ki a világ első lakható, 3D-nyomtatott házait, írja a Guardian. A projekt gazdái építőipari forradalmat várnak a házaktól, melyek ígéreteik szerint egyszerre oldják meg az iparágban tapasztalt munkaerőhiányt, megfizethetőek lesznek, és még a környezetkárosító hatásuk is mérsékelt lesz a hagyományos épületekéhez képest.


A Project Milestone nevű fejlesztés a holland Van Wijnen építőipari cég nevéhez fűződik. Öt házzal kezdenek, melyeket már jövőre ki lehet bérelni. Ezek közül a legkisebb is két hálószobás, és már most húsz család érdeklődik iránta, pedig csak a múlt héten hirdették meg.

Az épületek nyomtatása ebben az esetben egy óriási robotkarral történik, melynek végén egy szórófej van, ami az előre megadott formájú épületrészeket "tejszínhab-állagú", speciális cementkeverékként préseli ki magából. Mivel nyomtatás, és nem formaöntés történik, egy csepp cementes keverék sem vész kárba. Egyelőre csak a falakat nyomtatják, egymáshoz illeszkedő rétegenként, ám mire az ötödik ház is elkészül, a gyártók azt remélik, hogy a többi szükséges részt - pl. az ereszeket - is elő tudják majd állítani nyomtatással. Mivel nem téglafalakról van szó, lehetőség van vezeték nélküli szenzorokat építeni beléjük, melyek a fűtést és világítást kezelik.A házak formája futurisztikus, kockaszerű, de a kivitelező cég szerint ez csak az első lépés, abban bíznak, hogy amint teljesen kiforr a technika, mindenki előállhat a saját ötleteivel, és mindenki saját, személyre szabott házat tervezhet magának, melyet aztán ki is tud nyomtatni. Reményeik szerint ugyanis a technológia 5 éven belül már a tömegek számára is elérhető lesz.

Az eindhoveni reptér közelében fekvő Meerhoven városrészben nyomtatott házak 2019 közepére készülnek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!