2018. június 7. 11:15
mfor.hu

Az ígéretek szerint ez megoldja majd az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli a költségeket, és még környezetbarát is lesz.

Eindhovenben építik meg, pontosabban nyomtatják ki a világ első lakható, 3D-nyomtatott házait, írja a Guardian. A projekt gazdái építőipari forradalmat várnak a házaktól, melyek ígéreteik szerint egyszerre oldják meg az iparágban tapasztalt munkaerőhiányt, megfizethetőek lesznek, és még a környezetkárosító hatásuk is mérsékelt lesz a hagyományos épületekéhez képest.


A Project Milestone nevű fejlesztés a holland Van Wijnen építőipari cég nevéhez fűződik. Öt házzal kezdenek, melyeket már jövőre ki lehet bérelni. Ezek közül a legkisebb is két hálószobás, és már most húsz család érdeklődik iránta, pedig csak a múlt héten hirdették meg.

Az épületek nyomtatása ebben az esetben egy óriási robotkarral történik, melynek végén egy szórófej van, ami az előre megadott formájú épületrészeket "tejszínhab-állagú", speciális cementkeverékként préseli ki magából. Mivel nyomtatás, és nem formaöntés történik, egy csepp cementes keverék sem vész kárba. Egyelőre csak a falakat nyomtatják, egymáshoz illeszkedő rétegenként, ám mire az ötödik ház is elkészül, a gyártók azt remélik, hogy a többi szükséges részt - pl. az ereszeket - is elő tudják majd állítani nyomtatással. Mivel nem téglafalakról van szó, lehetőség van vezeték nélküli szenzorokat építeni beléjük, melyek a fűtést és világítást kezelik.A házak formája futurisztikus, kockaszerű, de a kivitelező cég szerint ez csak az első lépés, abban bíznak, hogy amint teljesen kiforr a technika, mindenki előállhat a saját ötleteivel, és mindenki saját, személyre szabott házat tervezhet magának, melyet aztán ki is tud nyomtatni. Reményeik szerint ugyanis a technológia 5 éven belül már a tömegek számára is elérhető lesz.

Az eindhoveni reptér közelében fekvő Meerhoven városrészben nyomtatott házak 2019 közepére készülnek el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.