2018. június 7. 11:15
mfor.hu

Az ígéretek szerint ez megoldja majd az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli a költségeket, és még környezetbarát is lesz.

Eindhovenben építik meg, pontosabban nyomtatják ki a világ első lakható, 3D-nyomtatott házait, írja a Guardian. A projekt gazdái építőipari forradalmat várnak a házaktól, melyek ígéreteik szerint egyszerre oldják meg az iparágban tapasztalt munkaerőhiányt, megfizethetőek lesznek, és még a környezetkárosító hatásuk is mérsékelt lesz a hagyományos épületekéhez képest.


A Project Milestone nevű fejlesztés a holland Van Wijnen építőipari cég nevéhez fűződik. Öt házzal kezdenek, melyeket már jövőre ki lehet bérelni. Ezek közül a legkisebb is két hálószobás, és már most húsz család érdeklődik iránta, pedig csak a múlt héten hirdették meg.

Az épületek nyomtatása ebben az esetben egy óriási robotkarral történik, melynek végén egy szórófej van, ami az előre megadott formájú épületrészeket "tejszínhab-állagú", speciális cementkeverékként préseli ki magából. Mivel nyomtatás, és nem formaöntés történik, egy csepp cementes keverék sem vész kárba. Egyelőre csak a falakat nyomtatják, egymáshoz illeszkedő rétegenként, ám mire az ötödik ház is elkészül, a gyártók azt remélik, hogy a többi szükséges részt - pl. az ereszeket - is elő tudják majd állítani nyomtatással. Mivel nem téglafalakról van szó, lehetőség van vezeték nélküli szenzorokat építeni beléjük, melyek a fűtést és világítást kezelik.A házak formája futurisztikus, kockaszerű, de a kivitelező cég szerint ez csak az első lépés, abban bíznak, hogy amint teljesen kiforr a technika, mindenki előállhat a saját ötleteivel, és mindenki saját, személyre szabott házat tervezhet magának, melyet aztán ki is tud nyomtatni. Reményeik szerint ugyanis a technológia 5 éven belül már a tömegek számára is elérhető lesz.

Az eindhoveni reptér közelében fekvő Meerhoven városrészben nyomtatott házak 2019 közepére készülnek el.