2018. június 7. 11:15
mfor.hu

Az ígéretek szerint ez megoldja majd az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli a költségeket, és még környezetbarát is lesz.

Eindhovenben építik meg, pontosabban nyomtatják ki a világ első lakható, 3D-nyomtatott házait, írja a Guardian. A projekt gazdái építőipari forradalmat várnak a házaktól, melyek ígéreteik szerint egyszerre oldják meg az iparágban tapasztalt munkaerőhiányt, megfizethetőek lesznek, és még a környezetkárosító hatásuk is mérsékelt lesz a hagyományos épületekéhez képest.


A Project Milestone nevű fejlesztés a holland Van Wijnen építőipari cég nevéhez fűződik. Öt házzal kezdenek, melyeket már jövőre ki lehet bérelni. Ezek közül a legkisebb is két hálószobás, és már most húsz család érdeklődik iránta, pedig csak a múlt héten hirdették meg.

Az épületek nyomtatása ebben az esetben egy óriási robotkarral történik, melynek végén egy szórófej van, ami az előre megadott formájú épületrészeket "tejszínhab-állagú", speciális cementkeverékként préseli ki magából. Mivel nyomtatás, és nem formaöntés történik, egy csepp cementes keverék sem vész kárba. Egyelőre csak a falakat nyomtatják, egymáshoz illeszkedő rétegenként, ám mire az ötödik ház is elkészül, a gyártók azt remélik, hogy a többi szükséges részt - pl. az ereszeket - is elő tudják majd állítani nyomtatással. Mivel nem téglafalakról van szó, lehetőség van vezeték nélküli szenzorokat építeni beléjük, melyek a fűtést és világítást kezelik.A házak formája futurisztikus, kockaszerű, de a kivitelező cég szerint ez csak az első lépés, abban bíznak, hogy amint teljesen kiforr a technika, mindenki előállhat a saját ötleteivel, és mindenki saját, személyre szabott házat tervezhet magának, melyet aztán ki is tud nyomtatni. Reményeik szerint ugyanis a technológia 5 éven belül már a tömegek számára is elérhető lesz.

Az eindhoveni reptér közelében fekvő Meerhoven városrészben nyomtatott házak 2019 közepére készülnek el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.