TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az ígéretek szerint ez megoldja majd az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli a költségeket, és még környezetbarát is lesz.

Eindhovenben építik meg, pontosabban nyomtatják ki a világ első lakható, 3D-nyomtatott házait, írja a Guardian. A projekt gazdái építőipari forradalmat várnak a házaktól, melyek ígéreteik szerint egyszerre oldják meg az iparágban tapasztalt munkaerőhiányt, megfizethetőek lesznek, és még a környezetkárosító hatásuk is mérsékelt lesz a hagyományos épületekéhez képest.


A Project Milestone nevű fejlesztés a holland Van Wijnen építőipari cég nevéhez fűződik. Öt házzal kezdenek, melyeket már jövőre ki lehet bérelni. Ezek közül a legkisebb is két hálószobás, és már most húsz család érdeklődik iránta, pedig csak a múlt héten hirdették meg.

Az épületek nyomtatása ebben az esetben egy óriási robotkarral történik, melynek végén egy szórófej van, ami az előre megadott formájú épületrészeket "tejszínhab-állagú", speciális cementkeverékként préseli ki magából. Mivel nyomtatás, és nem formaöntés történik, egy csepp cementes keverék sem vész kárba. Egyelőre csak a falakat nyomtatják, egymáshoz illeszkedő rétegenként, ám mire az ötödik ház is elkészül, a gyártók azt remélik, hogy a többi szükséges részt - pl. az ereszeket - is elő tudják majd állítani nyomtatással. Mivel nem téglafalakról van szó, lehetőség van vezeték nélküli szenzorokat építeni beléjük, melyek a fűtést és világítást kezelik.A házak formája futurisztikus, kockaszerű, de a kivitelező cég szerint ez csak az első lépés, abban bíznak, hogy amint teljesen kiforr a technika, mindenki előállhat a saját ötleteivel, és mindenki saját, személyre szabott házat tervezhet magának, melyet aztán ki is tud nyomtatni. Reményeik szerint ugyanis a technológia 5 éven belül már a tömegek számára is elérhető lesz.

Az eindhoveni reptér közelében fekvő Meerhoven városrészben nyomtatott házak 2019 közepére készülnek el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.