Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint egy éve zárultak be az idősotthonok kapui, ahol a nyári nyitást leszámítva kis túlzással élve se ki, se be nem lehet jutni. Vajon mentálisan hogy bírják a hosszú bezártságot a bentlakók, főleg most, hogy érthetetlen módon a rossz járványügyi adatok ellenére sok helyen nyitás történik?

„Álltunk az üvegajtó mögött, és vártuk, hogy apám odatipegjen. Több, mint fél éve nem láttuk, csak a telefon és néha a Skype-olás maradt, de ha valaki beszélt már képernyőn keresztül kilencvenedik életéve előtt álló idős emberrel, tudja, hogy mennyire nem működik. Befordult a folyosón, maga előtt tolva a gurulós járókeretet. Mióta nem jöhet ki, felgyorsult a demenciája, többször vannak emlékezetzavarai. Lehet, hogy így is megtörtént volna, de az, hogy hónapok óta egy 10 négyzetméteres szobában él, szerintünk hozzájárult ahhoz, hogy erősen beszűkült a tudata. Búcsúzáskor ránk nézett és erőtlen hangon azt kérdezte tőlünk: mikor lesz vége ennek a vacaknak? Beoltottak, akkor miért nem mehetek már ki ebből a börtönből? És ezekre a kérdésekre nincsenek válaszok” – meséli egy Budapest környéki idősotthonban élő bácsi lánya lapunknak.

Több, mint egy éve bezárva. Képünk illusztráció: DepositphotosTöbb, mint egy éve bezárva. Képünk illusztráció: Depositphotos

Tavaly, a koronavírus hazai megjelenésekor, március 8-án zárták be először a szociális intézményeket, köztük az idősotthonokat. Pedig az első hullám végén a Magyarországon működő mintegy 1600 időseket, fogyatékkal élőket, pszichiátriai betegeket és szenvedélybetegeket ellátó otthonból mindössze 33-ban mutatták ki a vírus jelenlétét. Mégis, május elején minden negyedik koronavírus-fertőzés miatt elhunyt idősotthon lakója volt, hiszen az első hullám épp az időseket vette célba.

Aztán jött a nyári fellélegzés, a májusi fokozatos nyitást követően június 18-án teljesen feloldották az idősotthonok látogatási és kijárási tilalmát. Nem volt hosszú életű a vidámság: szeptember 7-én, a második hullám berobbanásakor az országos tisztifőorvos ismét elrendelte az intézmények bezárását. 2021 elején aztán úgy tűnt, látszik a fény az alagút végén, s március közepéig maradnak már csak a szigorú szabályok.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.