Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Kormos Olga Kormos Olga

Tegnap még csak kérés voltaz Operatív Törzs részéről, ma már valóság: nem csak a kórházakban, hanem bentlakásos szociális intézményekben, így az idősek otthonában is teljes látogatási tilalom lépett életbe határozatlan ideig Magyarországon.

A zalaegerszegi Miasszonyunk Időskorúak Otthonának vezetője, Dr. Marx Gyuláné arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők is a tisztifőorvos tegnapi központi bejelentéséből értesültek a látogatási tilalomról, és mától meg is teszik az intézkedéseket erre vonatkozólag. Egyébként is égnek már a telefonvonalak, de ettől függetlenül ma értesítik ki a hozzátartózókat, az intézményben pedig már kiraktak egy írásos tájékoztatót. A tilalom természetesen érzékenyen érinti az ott lakó idős embereket, de egyben meg is nyugtatja őket az intézkedés, és mint mondja, együtt meg fogják harcolni ezt az időszakot is.

Kisebb látogatási tilalmak ugyan szoktak lenni az influenzajárvány miatt, de ekkora mértékű tilalomra nemigen volt még példa. Tény és való, hogy épp azokat az embereket érinti a koronavírus, akikre mi is vigyázunk és próbáljuk széppé tenni a napjaikat.

Az időseket megnyugtatja a látogatási tilalom. Fotó: depositphotos.comAz időseket megnyugtatja a látogatási tilalom. Fotó: depositphotos.com

Az intézmény vezetője azt mondja, számítottak az intézkedés bevezetésére, szinte nem is csodálkoztak, és teszik, amit tenni kell. Valószínűleg a zárt ablakon keresztül, mint egy fertőző osztályon azért meg fogják oldani a láthatást, hiszen igen fontos az időseknek a családtagjukkal való kommunikáció.  Illetve a kertbe továbbra is ki fognak menni levegőzni a lakók. Azt is meg fogják szervezni, ha olyasmit hoznak nekik a hozzátartozók, átadják nekik az otthonról hozott finomságot, vagy beszerzik, amit kell. Arra a kérdésünkre, hogy ez egyben kijárási tilalom-e, azt mondta Dr. Marx Gyuláné, hogy épp az ÁNTSZ-szel tárgyal erről, hiszen sokakban felmerül ugyanez a dilemma. Úgy gondolja, hogy azoknak, akik tömeges rendezvényekre szoktak kijárni, most nem engedhetik meg, viszont azokat, akik csak a környező utcákban tennének egy sétát, valószínűleg nem kellene korlátozni. De a most kezdődő vezetői értekezletükön ezt is átbeszélik, hiszen fontos jó döntéseket hozni, nehogy valaki úgy érezze, másnak lehet a közelben sétálni, neki pedig távolabbra nem. Az értekezlet után lakógyűlést tartanak az itt lakóknak, s mindenről tájékoztatják őket. Fontos, hogy az idősek otthonában dolgozók is csak egészségesen járhatnak be, ezért azoknak a kollégáknak, akinek valamilyen immunrendszert vagy tüdőt érintő alapbegtegségük van, lehet, hogy a későbbiekben otthon kell maradniuk.

A kórházakban eddig is hozzá voltunk szokva a látogatási tilalmakhoz az influenzajárvány miatt, hiszen jelenleg is épp emiatt sok egészségügyi intézményben tilos volt a látogatás. Arra viszont még nem igen volt példa, hogy a bentlakásos szociális intézményekben is elrendeljenek teljes látogatási tilalmat. A KSH statisztikája szerint 1993-ban még csak 30 155 főt érintett volna egy ilyen intézkedés, 2018-ban viszont már 55 170 idős ember lakik idősek otthonában. Ha a többi szociális bentlakásos intézményt is hozzávesszük, jóval magasabb a szám, akiket a tilalom érint. A pszichiátriai betegek közül 8394 főt, a fogyatékosok otthonaiban, gondozóházaiban 14 690 főt, a szenvedélybetegek közül 1 957 főt, míg a hajléktalanszállásokon 9 931 főt érint a tilalom, így jön ki összesen 90 142 fő, aki mától korlátozott a koronavírus járvány miatt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.