2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megjelent az IMF évente esedékes, Magyarországról szóló elemzése.

"Kerülni kell az árplafonokat, mivel azok hozzájárultak a gazdasági egyensúlyhiány növekedéséhez, és nem hatékonyak az infláció elleni küzdelemben" - írja az IMF az évente esedékes 4-es cikk szerinti felülvizsgálata után kiadott közleményében.

„A kiválasztott élelmiszerekre vonatkozó árplafon nem volt hatékony az élelmiszer-infláció – amely jelenleg a legmagasabb az EU-ban – megfékezésében, mivel a forgalmazók más élelmiszerek árát emelték” – írja a Valutaalap, amely szerint a kiszolgáltatottak közvetlen támogatása hatékonyabban enyhítené a magas infláció hatását.

Már a tojásra és a burgonyára is ársapka került. Fotó: Depositphotos
Már a tojásra és a burgonyára is ársapka került. Fotó: Depositphotos

Az IMF szakértői ugyanakor azt állapították meg, hogy a hazai bankrendszer stabil. A nehéz gazdasági körülmények között a felügyeleti tevékenység fokozott figyelmére van szükség. Hangsúlyozták az energiaellátás további diverzifikációjának fontosságát.

Azt is kijelentik, hogy miközben a gazdaság kilábalt a koronavírus-válságból, a sokkok sorozata és a laza költségvetési politika 20 százalék fölé emelte az inflációt, és nagy külső hiányt okozott. A gyors fellendülés után a gazdasági növekedés veszíthet a lendületéből, és a nagy kockázatok jelentősen ronthatják a kilátásokat. 2023-ban erőteljes lassulás várható, mivel a magas infláció erodálja a háztartások reáljövedelmét, a gazdaságpolitika szigorodik, a külső kereslet gyengül, a finanszírozási költségek pedig emelkednek.

Hozzáteszik: a szigorú és következetes szakpolitikai mix fontos ahhoz, hogy az inflációt a központi banki cél felé tereljük, csökkentsük a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiányát, és csökkentsük az államadósságot.

Az energiával kapcsolatos és egyéb árplafonokat lazítani kell az energiatakarékosság elősegítése, az import csökkentése és a kapcsolódó költségvetési költségek csökkentése érdekében. Az alapkilátások körüli nagyfokú bizonytalanság miatt a szükséges átfogó gazdaságpolitikai szigorításnak rugalmasnak és adatfüggőnek kell maradnia – mutatott rá az IMF.

A kormány idén a GDP 6,1 százalékának megfelelő hiányt vár. A kormány célja, hogy 2023-ra a GDP 3,5 százalékára csökkentse a költségvetési hiányt. A 2023-ra tervezett kiigazítás a Valutaalap szerint megvalósíthatónak tűnik, ha nem lesznek újabb sokkhatások. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!