4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Akár nagyon ügyes politikai húzásnak is tekinthető, hogy amíg 20 százalék felett volt a hazai infláció, addig minden felelősséget eltolt magától az Orbán-kormány, most, hogy 10 százalék alá mehet, már magának követeli a sikert.

Egyre egyértelműbb, hogy az EU-bajnok magyar infláció esetleges letörését az Orbán-kormány kizárólag a maga sikereként akarja elkönyvelni a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások előtt. Az üzenet egyértelmű lesz: nem ők okozták, de ők győzték le. Ezt a kommunikációs irányt jól mutatja a kormányfő szeptember 25-i parlamenti beszéde, illetve a csütörtöki Kormányinfó is.

Inflációs célja nem a kormányoknak szokott lenni, hanem a jegybankoknak. Azonban az energiaárak és a brüsszeli szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni. Ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét. Saját vállalást tettünk, és saját eszközöket vetettünk be

- fogalmazott Orbán Viktor a parlamentben.

A csütörtöki Kormányinfón lapunk rákérdezett, hogy az "átvette" kifejezést csak valamiféle szónoki fordulatként kell-e értelmezni, vagy ennek van valamilyen hivatalos, jogszabályi alapja is. Ameddig ugyanis magas volt az infláció, addig számtalan Kormányinfón elhangzott, hogy az inflációért kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a felelős. Most pedig, hogy november környékén nagy eséllyel valóban 10 százalék alá - ami még mindig kiugróan magas - fog csökkeni a pénzromlás mértéke, az Orbán-kormány már sajátjának érzi a feladatot.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt válaszolta: ez már múltidő, megtörtént, befejeződött. A jegybank szerinte nem tudott megbirkózni a feladattal.

A kormány nem elvette, hanem átvette a feladatot

 - magyarázta a miniszter, de azt nem fejtette ki, hogy pontosan mi a kettő közötti különbség.

Ugyanakkor lapunk kérdésére úgy válaszolt, hogy bár az MNB nem tudott megbirkózni a feladattal, ez nem jelenti azt, hogy az Orbán-kormány elégedetlen lenne Matolcsy György jegybankelnök munkájával, ezért nem várnak tőle lemondást sem.

Matolcsy György kudarcot vallott? Fotó: MTI
Matolcsy György kudarcot vallott? Fotó: MTI

Az MNB-nél még nem hallhattak arról, hogy ezentúl a kormány szerint már nem az ő dolguk az infláció elleni harc. Balatoni András, a jegybank igazgatója is csütörtökön tartott online sajtótájékoztatót, ahol úgy fogalmazott: a szigorú monetáris politika, a tavalyi évhez képest mérséklődő globális nyersanyagárak, a visszafogott fogyasztás és a kormányzat piaci versenyt élénkítő lépéseinek árleszorító hatása egyre szélesebb körben fejt ki dezinflációs hatást. Tehát az MNB-nél úgy értékelik a helyzetet, hogy valóban egyedül nem tudnak megbirkózni az inflációval, de azért volt benne szerepük.

Orbán Viktor arról is beszélt a parlamentben, hogy nyáron a jegybank egy másik problémáját is meg kellett oldania a kormánynak. Az MNB ugyanis komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években, amit a költségvetésnek kellene kifizetnie.

Erre a költségvetés képes is, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonunk el a gazdasági és társadalmi élet fontos területeiről. A kormány azt javasolja, hogy ne ezt tegyük, hanem mentsük ki a jegybankot szorult helyzetéből inkább egy törvénymódosítással, amelyet benyújtunk a Tisztelt Ház elé.

- fogalmazott a kormányfő.

Arra is rákérdeztünk, hogy miként nullázhatja le a jegybanki adósságot a kormány. Gulyás Gergely szerint már van egy törvényjavaslat, amelyet az Európai Központi Bank jóváhagyott, hamarosan nyilvánosságra is hozhatják. Itt valószínűleg arra célzott, amiről már korábban Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt: a módosítás lényege, hogy a jegybank veszteségét nem kell kipótolni a költségvetésből, azaz adófizetői pénzekből, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből egyenlítik ki a veszteséget.

Ez jelentős könnyebbség a büdzsének, mert a 2022-es 400 milliárd forintos mínusz után az MNB idén 2000 milliárd forintot is meghaladó veszteséget hozhat össze. A veszteséget elvileg azonnal meg kell térítenie a költségvetésnek, de ezt tavaly decemberben már úgy módosították, hogy elég 5 év alatt rendezni az adósságot. Ez még mindig hatalmas teher lenne, durván 400 milliárd forintot kellene az idén a büdzsének állnia, miközben már enélkül is rekord méretű deficitnél tart.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!