2019. április 9. 10:34

Alapvetően ennek köszönhető, hogy a háztartások nettó vagyona 2014 vége és 2017 vége között 44 százalékkal emelkedett, miközben az infláció 5 százalék körül alakult – állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb, „Miből élünk?” című kiadványa.  

Az ingatlanok mellett számottevően növekedett a pénzügyi eszközök értéke is, miközben az adósság csökkent. Az egy háztartásra jutó nettó vagyon 48 százalékkal lett magasabb e négyéves periódusban. Az egy háztartásra jutó nettó vagyon nagysága (az átlagérték) 27 millió forint, a medián érték 12 millió forint volt 2017 végén.

A pénzügyi eszközök értéke is nőtt, az adósság csökkent A pénzügyi eszközök értéke is nőtt, az adósság csökkent

A 15 ezer család megkérdezésével elvégzett felmérésnek a nemzeti számlákhoz igazított adatai szerint a vagyonnövekedés 2014 vége és 2017 vége között lényegében minden háztartási csoportban jelentős volt, akár életkor, régió vagy a nettó vagyon nagysága szerinti bontásban vizsgálta az MNB. Ugyanakkor a vagyonnövekedés az átlagnál lényegesen nagyobb mértékű volt Közép-Magyarországon és az Alföldön, a 66-75 éves korosztályban, illetve a vagyon nagyságát tekintve a felső 10 százalékba tartozó háztartásoknál.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Raiffeisen Bank ajánlata szerint a törlesztőrészlet 60 043 forint, a THM pedig 8,38 százalék, a K&H Bank személyi kölcsöne pedig 60 100 forintos törlesztőrészlettel és 8,12 százalékos THM-mel vehető vel. A Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

A háztartások alsó 50 százalékának részesedése a teljes nettó vagyonból lényegében változatlan (9 százalék) maradt, a legalsó decilisben jelentősen csökkent az eladósodottság. A felső 50 százalékban csak a legfelső decilisben növekedett a teljes nettó vagyonból való részesedés a vizsgált három év alatt.

Ami a háztartások eszköz-összetételét illeti, a reáleszközök lényegesen egyenletesebben oszlanak el a szektorban, mint a pénzügyi eszközök, egyes kategóriák (részvények és részesedések, kötvények) pedig csak a vagyonos háztartásoknál jelennek meg számottevő mértékben.

Az MNB háromévente végzi el a felmérést, legközelebb a 2017 vége és 2020 vége közötti időszakot veszi górcső alá.