TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A két kedvezményezett az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

A nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az általa benyújtott törvényjavaslatban egyebek mellett indítványozza

  • állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes egyházi tulajdonba adását,
  • egyes állami tulajdonú ingatlanok Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére történő ingyenes tulajdonba adását

2021. január 1-jétől.

Érdekes, hogy a törvényjavaslatot a nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Bártfai-Mager Andrea néven jegyzi, noha korábban már ismertté vált, hogy külön él a férjétől, Bártfai Bélától és ennek következtében jelenleg már a kormány honlapján is Mager Andreaként szerepel, mi több, Orbán Viktor miniszterelnök is ekként említette nyilvános rendezvényeken.

A törvényjavaslat részleteiből kiderül, hogy az Egri Főegyházmegye tulajdonába a most is általa kezelt sárospataki iskola kerül, az indoklás szerint köznevelési, oktatási feladatok elősegítése céljából. 

A sárospataki iskola is ingyen kerül el az államtól. Fotó: eger.egyhazmegye.hu A sárospataki iskola is ingyen kerül el az államtól. Fotó: eger.egyhazmegye.hu

Egyúttal az állam elengedi az egriek 130 millió 922 ezer 538 forintos tartozását. Annak megfizetése ugyanis aránytalan terhet jelentene a főegyházmegyének, miközben az, mint vagyonkezelő „az iskolát teljeskörűen felújította, minden tőle elvárhatót megtett, annak érdekében, hogy a felelős vagyonkezelőként a rábízott állami vagyon értékét növelje” – szól az indoklás.

Egyúttal – amennyiben a parlament áldását adja – a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány is kap két ingatlant ingyen, „nevelési, oktatási, felsőoktatási feladatai ellátásának elősegítése céljából”. Az egyik a Velencén található – a törvényjavaslat nevesítése szerint – úttörőtábor, a másik egy székesfehérvári kultúrház. 

A Kápolnásnyéken bejegyzett alapítványt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. hozta létre, 2019 januárjában. Az alapítvány meghirdetett célja „kulturális örökségünk megőrzése, ápolása a művészeteken keresztül. Ennek érdekében művészek, művészeti projektek támogatása, művészeti programok, művészetoktatás szervezése és támogatása mind Magyarország területén, mind a Kárpát-medencében”. Az alapítvány vagyonával (melynek összege a hivatalos nyilvántartásokban nem szerepel) egy háromfős kuratórium gazdálkodik. 

A kuratórium tagjai:

Rodics Eszter elnök, a Halász-kastély igazgatója,

Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész,

Pál Gábor, a Vasutas Zeneiskola és a Pesti Broadway Musicalstúdió nyugalmazott igazgatója. 

A vagyon és annak teljes hozadéka, továbbá az alapítást követően az alapítvány számlájára érkező készpénzadomány teljes összege, a természetben nyújtott adomány teljes egésze fordítható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.