Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A két kedvezményezett az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány.

A nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az általa benyújtott törvényjavaslatban egyebek mellett indítványozza

  • állami tulajdonú vagyonelemek ingyenes egyházi tulajdonba adását,
  • egyes állami tulajdonú ingatlanok Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére történő ingyenes tulajdonba adását

2021. január 1-jétől.

Érdekes, hogy a törvényjavaslatot a nemzeti vagyonkezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Bártfai-Mager Andrea néven jegyzi, noha korábban már ismertté vált, hogy külön él a férjétől, Bártfai Bélától és ennek következtében jelenleg már a kormány honlapján is Mager Andreaként szerepel, mi több, Orbán Viktor miniszterelnök is ekként említette nyilvános rendezvényeken.

A törvényjavaslat részleteiből kiderül, hogy az Egri Főegyházmegye tulajdonába a most is általa kezelt sárospataki iskola kerül, az indoklás szerint köznevelési, oktatási feladatok elősegítése céljából. 

A sárospataki iskola is ingyen kerül el az államtól. Fotó: eger.egyhazmegye.huA sárospataki iskola is ingyen kerül el az államtól. Fotó: eger.egyhazmegye.hu

Egyúttal az állam elengedi az egriek 130 millió 922 ezer 538 forintos tartozását. Annak megfizetése ugyanis aránytalan terhet jelentene a főegyházmegyének, miközben az, mint vagyonkezelő „az iskolát teljeskörűen felújította, minden tőle elvárhatót megtett, annak érdekében, hogy a felelős vagyonkezelőként a rábízott állami vagyon értékét növelje” – szól az indoklás.

Egyúttal – amennyiben a parlament áldását adja – a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány is kap két ingatlant ingyen, „nevelési, oktatási, felsőoktatási feladatai ellátásának elősegítése céljából”. Az egyik a Velencén található – a törvényjavaslat nevesítése szerint – úttörőtábor, a másik egy székesfehérvári kultúrház. 

A Kápolnásnyéken bejegyzett alapítványt az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. hozta létre, 2019 januárjában. Az alapítvány meghirdetett célja „kulturális örökségünk megőrzése, ápolása a művészeteken keresztül. Ennek érdekében művészek, művészeti projektek támogatása, művészeti programok, művészetoktatás szervezése és támogatása mind Magyarország területén, mind a Kárpát-medencében”. Az alapítvány vagyonával (melynek összege a hivatalos nyilvántartásokban nem szerepel) egy háromfős kuratórium gazdálkodik. 

A kuratórium tagjai:

Rodics Eszter elnök, a Halász-kastély igazgatója,

Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész,

Pál Gábor, a Vasutas Zeneiskola és a Pesti Broadway Musicalstúdió nyugalmazott igazgatója. 

A vagyon és annak teljes hozadéka, továbbá az alapítást követően az alapítvány számlájára érkező készpénzadomány teljes összege, a természetben nyújtott adomány teljes egésze fordítható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.