3p

Egymillió négyzetméternyi ipari beruházás van kivitelezési szakaszban és továbbiak előkészítése is elkezdődött.

Egyelőre nem sok foganatja van az akkugyárak és általában az erőltetett iparosítás elleni tiltakozásnak Debrecenben.  Iparüzemek és ipari parkok bújnak ki a földből, az önkormányzat adóbevételei gyorsan híznak – derült ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország keddi nagy gazdasági fórumán, amit a városi önkormányzattal, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIH), az Amerikai Kereskedelmi Kamarával (AmCham), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) közösen szerveztek.

A robotok már érkeznek a BMW gyárába, az első Neue Klasse modell várhatóan jövőre gördül le a szalagról -hangzott el a debreceni gazdasági fórumon a cég képviselőjétől
A robotok már érkeznek a BMW gyárába, az első Neue Klasse modell várhatóan jövőre gördül le a szalagról -hangzott el a debreceni gazdasági fórumon a cég képviselőjétől
Fotó: bmwgroup-plants.com

„Jelenleg egymillió négyzetméternyi ipari létesítmény épül, ezen kívül jövőre átadják az első kkv-parkot, ahol több mint egy tucat közepes és kisebb vállalkozás kezdheti meg a termelést” – közölte Papp László debreceni polgármester, aki nagy örömmel jelentette be, hogy az önkormányzat adóbevételei háromszorosára nőttek az elmúlt 10 évben, bár ennek, mint mondta, a vállalkozások kevésbé örülhettek.

Célként jelölte meg, hogy 2030-ig (2020-hoz képest) hatszorosára növekedjen a városban működő cégek által megtermelt érték és folytatódjon az ipari hátteret kiszolgáló infrastruktúra bővítése. Bár nem beszélt róla, de főleg az állami támogatások miatt a város eredményként könyvelheti el, hogy 2015 óta 12,5 milliárd euró értékű beruházás valósult meg vagy kezdődött meg, eddig 19 500 új munkahely jött létre. 

„A második főváros megteremtése volt a cél 2014-ben” – ismételte meg a kormányzati körökben évek óta nyíltan hangoztatott tételt. 

Az akkumulátorgyárak elleni heves és folytatólagos lakossági tiltakozásra utalhatott, amikor azt fejtegette: figyelnek a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Több hangzott el erről viszont a fórum első panelbeszélgetésén. Jason Chen, a kínai CATL Hungary Kt. ügyvezetője igyekezett megnyugtatni a hallgatóságot.

„Figyelünk a fenntarthatóságra és a vízbázis védelme is fontos számunkra. Kínában már négy olyan üzenünk van, ahol karbonmentes az üzemelés és ezt nemzetközileg is tanúsították. Kapaszkodjanak meg: 2025-re a világ összes CATL-gyárában ezt akarjuk elérni, beleértve a debrecenit is” – vázolta fel a terveiket.

A kínai igazgató elmondta még, hogy a helyi szakképző intézeteket és az egyetemet is támogatják, illetve együttműködnek velük, mert a munkaerő utánpótlását kiemelten kezelik. Saját képzési központ létesítése is a tervek között van. A CATL a tágabb térségből is toboroz dolgozókat és ez így lesz a jövőben is – fűzte hozzá.

A munkaerőhiány súlyosságára utalt a PWC friss vezérigazgatói felmérése is. Ebből például kiderült, hogy a megkérdezett globális nagyvállalatok vezetőinek 80 százaléka ezt jelölte meg első számú fejlődési akadályként, egyúttal veszélyként is. A válaszadók jóval több mint a fele a szabályozási környezet gyakori változását egészségtelennek tartja és ez a körülmény szerintük nagyon megnehezíti az üzleti tervezést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!