2018. december 5. 11:28
mfor.hu

Éves szinten a GDP 1 százalékának megfelelő strukturális kiigazítást vár el 2019-ben a magyar kormánytól a pénzügyminiszteri tanács, amely kedden fogadott el ajánlásokat – immár másodszor – a költségvetési céloktól való jelentős eltérés miatt 2019. április 15-i határidőt megszabva a végrehajtásra.

A pénzügyminiszteri tanács kedden új ajánlásokkal fordult Magyarországhoz, GDP-arányosan 1 százalékos éves strukturális államháztartási kiigazítást kérve 2019-ben, és azt is elvárásként fogalmazva meg, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások névértéken ne nőjjenek 3,3 százaléknál nagyobb mértékben - írja a Bruxinfo

A pénzügyminiszterek április 15-ig adtak haladékot a kormánynak az ajánlások teljesítésére, miközben az Európai Bizottság javaslatával egyetértve megállapították, hogy Budapest nem hozott hathatós intézkedéseket a korábbi, júniusi ajánlásoknak való megfelelésre. 

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Hazánk mellett Románia is hasonló ajánlást kapott, ezúttal már harmadszor, miután az első kettőnek nem volt foganatja. 

A két ország azért került az EU célkeresztjébe, mert számottevően eltértek a középtávú költségvetési céljuktól (MTO), kiváltva ezzel az ilyen esetekre alkalmazandó eljárás elindítását.