<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy oslói elektromos taxiflottát szerelnek át úgy, hogy vezeték nélkül, pusztán az úttestbe épített panel fölé parkolással feltölthetővé váljon a kocsik akkumulátora. Az átalakítás most még egy vagyonba kerül, ráadásul a hagyományos elektromos töltőállomások üzemeltetői is fújnak rá.

Oslóban jövőre 25 elektromos taxit szerelnek fel indukciós töltési lehetőséggel. Vagyis ez a 25 jármű már nem a szokásos töltőállomásokon kapja meg az áramot, hanem úgy tankol fel, hogy beparkol a drosztba, ahol az úttestbe töltőlap van építve, mely a kocsi aljára rögzített fogadóegységbe sugározza az energiát, vezetékmentes módon. A járművek a Jaguar I-Pace flottájából kerülnek ki.

Az elektromos járművek vezeték nélküli, más néven indukciós akkumulátortöltése nem új koncepció, az elmúlt években pörgött fel a fejlesztése, ám széles körben még nem vált elérhetővé. A technológia éles tesztelésére a taxi- és buszflották a legalkalmasabbak. Utóbbi járművei fix útvonalakon haladnak, fix megállóhelyekkel, így az indukciós töltőlapok elhelyezésén nem kell sokat töprengeni, az előbbiek pedig, bár változatos útvonalakon haladnak, az aktuális utas úti céljának megfelelően, az adott várost többnyire nem hagyják el, a droszt pedig egyértelmű megoldásnak tűnik arra, hogy töltőállomás-funkcióval bővítsék.

A NorgesTaxi, Norvégia legnagyobb taxiszolgáltatójának logója. (Forrás: NorgesTaxi Facebook)A NorgesTaxi, Norvégia legnagyobb taxiszolgáltatójának logója. (Forrás: NorgesTaxi Facebook)

Az elgondolás szerint a járművek minden megállóhelyen - a taxik esetében ilyenek lehetnek a tipikusan nagy utasforgalmú helyek is, például pályaudvarok, repterek - kapnának egy röpke, indukciós energiafröccsöt, így kisebb adagokban pótolnák a közlekedés során csökkenő töltöttségüket. Ezzel kiváltható lenne a telephelyeken történő, az egész flottát egyszerre érintő, egész éjszakás töltés, mely nagy terhelésnek teszi ki a város elektromos hálózatát.

Az úttest- és alvázpanelek telepítése nem olcsó mulatság. Jelenleg 30 ezer dollárba kerül, hogy négy-hat töltőpanellel szereljenek fel egyetlen buszt - egy darab ilyen panel árát a Jaguar a jövőben ezer dollár alá csökkentené. A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa (International Council on Clean Transportation, ICCT) nevű nonprofit szervezet számításai szerint a panelek költsége együtt nő azok kapacitásával. Míg egy 1,2 kilowattos, otthoni indukciós töltőpanel telepítése csak 813 dollárba kerül (mai árfolyamon kicsit több mint 247 ezer forint), addig egy 50 kilowattos gyorstöltő már 28 ezer dollárt (8,5 millió forint), egy 150 kilowattos 75 ezer dollárt (22,8 millió forint), egy 350 kilowattos pedig 140 ezer dollárt (42,5 millió forint) kóstál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

A padlótöltésnek már meg is jelentek az első kritikusai, mégpedig a hagyományos elektromostöltő-állomások szolgáltatóinak személyében. Ezek az állomások ugyanis több helyütt már úgy működnek, mint a klasszikus benzinkutak: kapcsolt helyiségben ételt, italt árusítanak a töltésre érkező autósoknak, nagy haszonkulccsal. Az indukciós töltési módszer széles körű elterjedése megtorpedózná ezt a modellt. A brit BP Chargemaster képviselője például azt nyilatkozta az FT-nek, hogy szerintük egyetlen sofőr sem akarja egy alvázpanel felszerelésével plusz súllyal terhelni a kocsiját. A járműveket ráadásul szerintük a különféle autótípusok miatt különféle módokon kellene átalakítani, hogy fogadóképesek legyenek. Úgy látják, hogy a padlótöltés sokkal életképesebb megoldás a taxik és közösségi járművek esetében, melyek sokkal inkább standardizáltak.

Egyébként a vezetékes- és az indukciós akkumulátortöltésen túl más megoldás is kibontakozóban van: itt nyilvános depóba kell beparkolni a sofőröknek, ahol töltés helyett robotok cserélik ki az autó lemerülőben lévő akkumulátorát töltöttre. Ez az eljárás egy kicsit hosszadalmasabb a hagyományos, benzines, dízeles tankolásnál, a vezetékes elektromos töltési időnek azonban így is a töredéke. A NIO nevű kínai startup az FT szerint több mint 800 ezer akkumulátort cserélt ki így idén májusban.

(Financial Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.