5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Két napja mégis lehet magánúton is koronavírus-tesztet végeztetni a Mikromikomed Lab-ban. A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint.  Frissítés: a cikk március 12-i megjelenéséhez képest a helyzet jelentősen megváltozott, és számos cégnél már nem lehet tesztet végezni, vagy nincs helyszín, ahol elvégeznék a tesztet. 

A Dél-Pesti Centrumkórházban csak akkor végeznek koronavírus-tesztet, ha azt az orvosok indokoltnak látják, a Mikromikomed laboratóriumaiban viszont bárki, bármikor kérheti a vírusra való szűrését. A páciens a laboratóriumtól egy napon belül megkapja az eredményt.

Itt nem kérdezzük, ki, miért szeretne tesztet csináltatni, nincsenek olyan pontok, amelyeket mérlegelnünk kéne, mint az állami rendszerben. Nagyon hamar megvan az eredmény, mindennap beszállítjuk a mintákat, azt követően 24 órán belül kiadjuk – mondja Dr. Újhelyi Eszter, a laboratórium munkatársa.

A Mikromikomed Lab három helyszínén lehet korona vírus tesztet végeztetni. Fotó: depositphotos.com
A Mikromikomed Lab három helyszínén lehet korona vírus tesztet végeztetni. Fotó: depositphotos.com

Jelentkezni írásban lehet az [email protected]. (Cikkünk végén olvashatók a laboratóriumok címei és telefonszámai, de időpontot a tömeg elkerülése miatt csak itt lehet kérni.) Attól függően, ki hogyan tudja megoldani, a mintavétel előtt 8-12 órával szigorúan tilos enni, inni, és fogat mosni, hiszen ezektől a kórokozó felhígulhat. A laboratóriumokban, sőt a kiszálláskor is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kiadott Alapvető, (standard) óvó-rendszabályok összefoglalása és a CDC, valamint a WHO által kiadott tájékoztató alapján, szigorú feltételek betartása mellett történik a mintavétel.

A mintavétel 2 steril pálcával történik (orr és garat). A mintavétel után a pálcák transzport folyadékba kerülnek, lezárás után a minta szobahőmérsékleten tárolva a laboratóriumba kerül. A szállítás a laboratórium vagy a mintavételi pont saját szállítóeszközével történhet. Mintavételkor szigorúan betartandó az NNK előírása (kesztyű, védőköpeny, maszk, szemüveg-arcvédő).

A kimutathatóságnak van egy határa, ez 100 copia/kit, ami azt jelenti, hogy rendkívül érzékeny a teszt. A labor még a gyanús, tehát nehezen kimutatható eseteket is tovább küldi az NNK-ba, ahol utána hivatalosan megerősítik az eredményeket, ezzel is szeretnénk kiküszöbölni az álnegatív eredményeket.

Aki nem tud vagy nem akar bemenni, kiszállást is lehet kérni, már 2-3 gépkocsival is ki tudnak menni, benne olyan személyzettel, aki infektológiában jártas.

A címek nyilvánosak, de tömeges jelentkezések még nem voltak, igaz, csak két napja van mód náluk magánúton szűrni magukat az embereknek.

Arra a kérdésünkre, hogy eddig hány ember vette igénybe a szolgáltatást, azt a választ kaptuk, hogy még olyan kevés ideje működik a magán korona teszt, hogy csak később lesznek statisztikák. Az érdeklődés nagy, leginkább olyanok keresik őket, akik külföldön jártak, vagy a munkahelyük, iskolájuk ragaszkodna valamilyen eredményhez.

Senkit nem utasítunk el, ide bárki jöhet.

Szóban arról is tájékoztatják a hozzájuk fordulókat -, hiszen a Szent László kórházbeli karantén alatt állókkal kapcsolatban felmerült -, lehet, hogy először negatív, másodszor pozitív a teszt eredménye. Ez nem technikai hiba, miután bejut a szervezet sejtjeibe a vírus, bizonyos vírusszámnak fel kell szaporodnia, hogy kimutathatóvá váljon. Az a tapasztalat (ami nagyon kevés még), hogy a fertőzést követő 5-6. napon válik diagnosztizálhatóvá. Ettől lehetnek kis eltérések, hiszen különbözünk, van, akinél a 4., míg másoknál a 10. napon kimutatható a fertőzöttség. Nem véletlen, hogy minimum három vizsgálaton kell átesniük a karanténban lévőknek. A felesleges ismétlések elkerülése miatt azt javasolják, hogy a vizsgálatot az inkubációs idő (5-6 nap) után kérjék.

A laboratóriumi vizsgálat (nukleinsav izolálás és qPCR vizsgálat) a MikroMikoMed laboratóriumában történik, biohazard minősítésű fülkében. A hétvégi ügyelet esetén egyedi tájékoztatás alapján történik a vizsgálat és a lelet kiadása. A negatív vizsgálatot csak abban az esetben kell 3-4 nap múlva megismételni, ha ezt a klinikai tünetek alapján a kezelőorvos kéri.

Negatív PCR eredmény esetén a leletet e-mailben kiküldi, de gyanús, vagy pozitív eredmény esetén a Tisztiorvosi Szolgálatot azonnal tájékoztatják. További intézkedés céljából az eredeti mintát és a nukleinsav izolátumot az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laborjába továbbítják megerősítő vizsgálat céljából. Erről előzetesen írásbeli értesítés is történik.

Mintavétel helye, az alábbi magán vérvétel helyeken:

Marton Klinik Diagnosztikai Központ, 2462 Martonvásár, Budai út 20.
Bejelentkezés 06-70-626-4065 számon 8:00-17:00-ig.
Mintavétel lehetséges időpontjai Hétfő 8:00-12:00 -ig, Szerda 8:00 - 12:00

Balatonfüredi szakrendelő, 8230 Balatonfüred, Csárda utca 1. Szakrendelő földszint, főbejárat után jobbra.
Bejelentkezés a 06-70-409-7460 számon 7:00-13:00-ig.
Mintavétel lehetséges időpontjai hétfőtől péntekig 10:15-13:30-ig

FRISSÍTÉS: Elértük Mundi Andrást, a Mundi Medical Bt ügyvezetőjét, a kiesett budapesti helyszín utódját gőzerővel keresik, ezen a héten bármelyik nap megkezdődhet a mintavétel az új helyként becsatlakozó laboratóriumban, addig a budapesti érdeklődők ezt a számot hívhatják: 06 70 624 1452. Amint meg van pontos helyszín, illetve a nagy érdeklődés miatt további mintavételi pontok, ismét frissítjük cikkünket.

LEGÚJABB cikkünk a témában IDE KATTINTVA olvasható.

LEGES LEGÚJABB FRISSÍTÉSÜNK (április 6.): IDE KATTINTVA olvashatják a listát, hol lehet jelen pillanatban magán úton tesztet végeztetni. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!