2020. április 16. 15:50

Bár a március 14-i kormányrendeletek értelmében még mindig szünetelnek a fogorvosi szolgáltatások, akinek sürgős ellátásra van szüksége, Budapesten és Pest megyében megteheti.

A március közepi Magyar Közlönyben foglaltak alapján a meghozott rendeletek értelmében a fogorvosi rendelők tömegével függesztették fel a betegellátást. Bár a rendelők tájékoztatták pácienseinket és elhalasztották a nem sürgős kezeléseket, sokan éppen akkor szembesültek a bezárt rendelővel, amikor sürgős segítségre lenne szükségük. Márpedig kínzó fogfájásnál, vagy még nagyobb bajban, gyors segítségre van szükség

Ezen segít az a hiánypótló lista, melyet a MindentMent fogászati rendelő állított össze, hogy a koronavírus-vészhelyzet alatt hol találunk sürgősségi ellátást nyújtó budapesti és pest megyei fogászati rendelőket.

Üresek a székek a fogászatokon. Fotó: Pixabay Üresek a székek a fogászatokon. Fotó: Pixabay

„Az volt a célunk, hogy megkönnyítsük a betegek tájékozódását és segítsük az ellátás biztonságának megőrzését” – mondta Aranyi Rita, a listát készítő és gondozó MindentMent fogászati rendelő igazgatója.

Jelenleg 148 sürgősségi fogászati ellátást nyújtó rendelő szerepel a listán, ebből 103 budapesti, 45 pest megyei fogászat. A rendelők települési, illetve Budapesten kerületek szerinti sorrendben szerepelnek. A listán megtalálhatjuk a rendelők elérhetőségeit, valamint azt, hogy magán- vagy állami finanszírozású az ellátás. A lista folyamatosan frissül.

Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus miatt csak sürgősségi ellátást nyújthatnak a rendelők a szigorú biztonsági szabályok mellett. Ezért minden esetben telefonon vagy e-mailen tájékozódjunk, mielőtt elindulnánk – tette hozzá a rendelő igazgatója.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezete március végén az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, levelükben azt írták, hogy tömegesen jelzik a fogorvosok, hogy a jelentős bevételkiesés miatt kritikus helyzetbe kerülnek praxisaik és segítséget kérnek kiesett bevételeik kompenzálásáan.

„Mivel az egészségügyi veszélyhelyzet időtartama nem prognosztizálható, nem fogják tudni biztosítani a betegellátást, hónapokon keresztül finanszírozni bér- és dologi kiadásaikat, a felmerülő költségeiket.”

Április 2-án Bártfai-Máger Andreához, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez intéztek levelet, hogy az egészségügyben dolgozó vállalkozások (pl. fogorvosoké) bekerüljenek a veszélyeztetett és támogatott ágazatok körébe, majd miután kiderült, hogy a téma az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatásköre, Dr. Palkovics László miniszerhez fordultak írásban április 8-án. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének honlapján erre egyelőre nem találtunk viszontválaszt.  

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.