2018. július 5. 12:48
mfor.hu

A Raiffeisen elemzői szerint a mostani felfokozott helyzet után megnyugvás jöhet a forint piacán. Ősszel ismét erősebb lehet a magyar fizetőeszköz.

Megnyugvás jöhet a forint piacán

Április vége óta nagyot fordult a világ a pénzügyi piacokon, és a magyar pénzügyi eszközök is elszálltak, emelte ki Török Zoltán a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A forint árfolyama a hét elején történelmi mélypontra esett, igaz az elmúlt napokban már korrekciót láthattunk. A feltörekvő devizák többsége gyengén teljesített az utóbbi időben, ami viszont aggodalomra adott okot, hogy a forint a régiós devizákkal összevetve gyengébb teljesítményt mutatott.

Török Zoltán szerint a folyamatok hátterében az állhat, hogy a piacok megítélése szerint nagyobb a pénzügyi sérülékenység, amely ugyanakkor sokat csökkent az elmúlt években. Azonban a régiós országokhoz képest így is több lehet a kockázat, aminek a hátterében a hazai gazdaságpolitika minőségével kapcsolatos fenntartások állnak, így a pro-ciklikus költségvetési politika és az extra laza monetáris politika.

Török Zoltán szerint pozitívum, hogy a gazdaságpolitika korrekciója kezdetét vette, ami visszaköszön az óvatosan tervezett költségvetésben is. Ezen túl az MNB is - bár nem látványosan - de már változtatott a korábbi politikáján. A szerdán publikált legutóbbi kamatmeghatározó üléséről szóló jegyzőkönyvben például az szerepelt, hogy "a nemzetközi környezet változása miatt a laza monetáris kondíciók a monetáris politika horizontján (5-8 negyedév) nem maradhatnak fenn tartósan. Emiatt a döntéshozatal során lényeges a monetáris kondíciók folyamatos vizsgálata és mindemellett az óvatosság szem előtt tartása."

Az elemző úgy látja, hogy amennyiben a külső nyomás enyhül, akkor a forint jelentősebb erősödést mutathat, várakozásuk szerint az euró árfolyama decemberre 320 forint körül lehet.

A vártnál gyorsabb lehet a növekedés

A gazdasági növekedés az első negyedévben érte el a csúcsát, majd a második félévtől folyamatos lehet a lassulás a szakértők szerint. Ennek ellenére megemelték a prognózisukat, és a korábbi 3,8 százalék helyett 4,2 százalékos GDP-növekedést vár a Raiffeisen az idei évre. Egyre inkább a lakossági fogyasztás bővülése a meghatározó, és ez a jövőben az alacsony munkanélküliség és magas bérdinamika miatt folytatódhat. A fogyasztás egy része importból áll, ez visszafoghatja a növekedést.

Az infláció rövidebb időszakra átlépheti a 3 százalékos szintet, ami az olaj és az üzemanyag árak növekedése miatt következhet be. Az infláció megugrása csak átmeneti lesz, az év végére ismét szelídülhet az árszínvonal. A jövő év második félévében lehet tartósan az infláció az MNB által kijelölt célszint felett. Az infláció idén 2,6 százalék lehet, míg jövőre 2,8 százalék leheta Raiffeisen elemzői szerint.

Nyugalom van Amerikában

Amerika továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, mondta el Blahó Levente. Az amerikai növekedés meglehetősen masszív, ez is lehetővé teszi, hogy Trump felelőtlenebben viselkedjen. A Fed próbálja az elnököt féken tartani, ami a kamatemelésekben jelenik meg. Idén további két, majd jövőre még 3 kamatemelés jöhet. Így a nagyon laza fiskális politikát némileg korlátozni tudják. A Fed lépése egyébként is indokolt, hiszen az inflációs célt elérték, és várhatóan a kitűzött 2 százalékos szint felett lesznek. Emellett a munkanélküliség is történelmi mélypont közelében áll, hiszen ötven éve nem volt ilyen kedvező a helyzet. Kérdőjelet a kereskedelmi háború negatív következménye jelenti. Ennek azonban a Raiffeisen szerint azonnali hatása nem lesz, először az év végén köszönhet vissza a számokban. Ugyanakkor a különböző konjunktúraindexekben már megmutatkozott a vámháború hatása.

Európa tetőzött

Az euróövezet gazdaságának növekedési ciklusa tetőzött, a fellendülés lassul, a tavalyi utolsó negyedévi 2,8 százalékról az éves növekedés 2,5 százalékra lassult az első negyedévben. Pálffy Gergely szerint a növekedés szerkezete stabil és kiegyensúlyozott mind az egyes szektorok és tagországok összevetésében.

A legfontosabb kockázatok: a globális gazdasági növekedés lassulása, az euróárfolyam hosszú távon várható felértékelődése és az övezet számos pontján jelentkező demográfiai okokra visszavezethető munkaerőhiány.