5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Jakab Ferenc virológus szerint a negyedik oltást biztosító vakcinabőség közepette gondolnunk kéne a vakcinahiánnyal küzdő országokra, mert leginkább onnan jöhetnek a vírusmutánsok, Szekanecz Zoltán klinikai immunológus pedig végre tisztába tette, hogy kiknek ajánlott a negyedik oltás. A két szakértő egy webináriumon tartott előadást.

„Feladatunk a hiteles tájékoztatás. Azt mondjuk, amit gondolunk és hiszünk, és nem azt, amit más hallani akar” – kezdte egy üzenetnek is beillő gondolattal előadását Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki ezt követően sem kevésbé volt őszinte.

Véleménye szerint ugyanis a koronavírus okozta járvány nem újkeletű, csak komoly kutatási eredményekkel sikerült eddig legyőzni, és a mostani járvány pusztán belépő a következő évtizedek járványos időszakába.

A két szakértő a MedicalScan webináriumán. Fotó: mfor.hu
A két szakértő a MedicalScan webináriumán. Fotó: mfor.hu

„A járványok korát fogjuk élni, számos betegséggel meg kell még küzdenünk majd” – tette hozzá a professzor.

Elmondta azt is, hogy az omikron a vuhanihoz képest messze elkülönül az elődeitől, s pár hét múlva azt fogjuk tapasztalni, amin már a britek túl vannak, hogy brutális módon megugrik a fertőzöttek száma. Ennek a vírusnak a mutációs képessége ugyanis relatíve nagy, az eredetihez képest 20-30-szor fertőzőbb, szinte futótűz-szerű.

Nálunk vakcinabőség, máshol vakcinahiány van

Ezért fontos az oltás, amellyel három legyet üthetünk egy csapásra: saját magunk és a környezetünk védelme, valamint a vírusvariánsok megakadályozása. Merthogy a fejlett országok, mint Magyarország is, elég jó átoltottsággal rendelkeznek, de gondoljunk csak a fejlődő országokra.

„Ázsiai, afrikai területeken jelen pillanatban is akadálytalanul terjed a vírus, s alakulhat ki bármilyen mutáns, amik újabb járványt (ha jobban tetszik, hullámot) indíthatnak el. Globálisan kell néznünk, és az oltási programot kiterjeszteni ezekre az országokra is. Mert míg nálunk már a negyedik oltásokról értekezünk, ezekben még az elsőt sem adták be” – hívja fel a figyelmet az ellentmondásra Jakab doktor.

Igen, csökkent a vakcinák hatékonysága

Arról is beszélt, hogy a vakcinák hatékonysága csökkent az omikron ellen 70-75 százalékra, de ez pozitív dolog, mert még mindig ilyen mértékben megóv minket. Másfelől pedig soha nem lesz 100 százalékos vakcina. Az első két alapoltás után viszont roppant fontos a harmadik megerősítő oltás felvétele, mert ez tud megvédeni az új variáns ellen. Hiába hittük sokan, a természetes vírusfertőzés sajnos nem alakít ki hosszú védettséget, 3-4 hónap után csökken az immunitás. Viszont az emlékeztető oltásokkal ez kinyújtható, ezért jelenleg a 3. oltás a legjobb megoldás.

„Az oltás nem a fertőzés elkerülésére, hanem a súlyos betegség ellen jók, s még az egészségügyi rendszerünket is kevésbé terheljük így. Viszont nem az omikron lehet a járvány vége” – jelentette ki egy fals hírre reagálva.

Ez pedig azért van, mert nem feltétlenül tudjuk elérni a nyájimmunitást, 2022 őszén pedig újabb légúti fertőzésszezon újabb járványt generálhat. 

A legtöbb laborban nem mutatják ki a sejtes védelmet

„Az omikron nagyfokú terjedése szerencsére nem jelentiazt, hogy a vírus súlyossabb is” – folytatta a mutáns bemutatását Szekanecz Zoltán, a Debreceni Tudományegyetem reumatológusa, immunológusa, aki azt is elmagyarázta, hogy a vírusok humorális és sejtes védekezést alakítanak ki.

A laborban viszont csak a humorálist nézik, márpedig az omikronnál ez 16-szor gyengébb. Ezért nem érdemes laborokba szaladgálni, mert alacsony antitest-számot fogunk kapni.

Omikronál a humorális védettség alacsonyabb,ám a sejtes védettség erősebbé válik a harmadik oltás után. Az immunológus egy tévhitet is eloszlatott: a fertőzés után is kell és lehet oltani, mert még a fertőzötteknél is lehet javítani a védelmet egy oltással. Csupán egy hetet kell várni a fertőzés után, és teljesen láztalannak kell lenni.

Negyedik oltás: egyelőre csak egy rétegnek ajánlott

A főorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon jelenleg hatféle vakcina van használatban, s a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen minden különösebb korlátozás nélkül beadható. A kínai és az orosz vakcinát viszont csak akkor kaphatják az autoimmun vagy daganatos betegek, ha épp nyugalmas fázisban van a betegségük, vagy még akkor sem.

Ezek a betegek különösen veszélyeztetettek, ezért éppen ők a legfontosabbak a negyedik oltás tekintetében.

Azt tudni kell, hogy 60 százalékuk a két oltásra úgy reagál, mint az egészségesek, de 11-12 százalékuknál gyengén. Számukra ezért fontos a negyedik oltás. A világ ugyanakkor megosztó ezügyben, Izraelben nem csak az autoimmun betegeket, hanem az időseket és az egészségügyiseket el kezdték oltani, míg a többi ország és az WHO kivár, mert még nem tartunk ott, hogy nagy tömegeket negyedikkel kéne oltani.

„Ezért csak az autoimmun és a daganatos betegeknek ajánlott jelenleg a negyedik oltás. Kivételt képeznek azok az érintett betegek, akiknél az oltások épp a tüneteik rosszabbodását tapasztalják. Akkor biztos, hogy várni kell a negyedik oltással” – ajánlja Szekanecz doktor.

Hiteles neveknek higgyünk

Az, hogy a negyedik oltással kapcsolatban miért vannak ekkora különbségek a szakértők között, Jakab Ferenc azt mondja, hogy ennek több oka is lehet.

Egyrészt immár a 9,5 millió virológus országa lettünk. Pedig én sem kontárkodom bele mondjuk egy szemész, sebész vagy bármelyik orvos dolgaiba, és ezt várnám el másoktól is. Másrészt folyik a sajtóban egy verseny, ezért sokszor a hivatalos tanulmányok előtt megjelenő külföldi kutatások preprint változata kerül ki a laikus olvasókhoz, melyek jórésze fatális, fals információ. De az elmúlt két év alatt meg lehetett tanulni azoknak a neveit, akiknek érdemes hinni Covid-ügyben” – fűzte végül hozzá a virológus.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!