<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Tegnap Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: Magyarországon bárki kérheti a negyedik oltást az orvosával való konzultációt követően. A világon eddig még sehol nem adták a laikus emberek kezébe ezt a döntést. Ugye nem mi leszünk az elsők, akikre ráterhelik ezt megfelelő tudás nélkül?

„Információim szerint a harmadik oltás az omikron ellen is jó. Egy idő után be fogunk sokallni az oltásoktól, nagyon bízom benne, hogy három oltás már elég lesz. Nem nézhet úgy ki az ember, mint az ementáli sajt” – jelentette ki Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján, amire a svájci nagykövetség még válaszolt is, miszerint nem az oltástól lyukas az ementáli sajt.

Most viszont nagyon úgy tűnik, hogy még a miniszterelnök ellenérzése sem elég, ugyanis tegnap Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bárki kérheti a negyedik oltást, csak konzultáljon az orvosával. Erről hamarosan érkezik majd a kormányrendelet is.

Megosztó a negyedik oltás. Fotó: Depositphotos
Megosztó a negyedik oltás. Fotó: Depositphotos

Jakab Ferenc szerint kérdéses még

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint jól át kell gondolni a negyedik oltást, mert minden bizonnyal nem az a megoldás, hogy négyhavonta koronavírus-oltást kapjon az ember.

„Két oltás szükségszerű, a harmadik pedig elengedhetetlen. De a negyedik szükségességéről még nincs megfelelő tudásunk és vizsgálataink, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: kell. Reméljük, a jövőben áttérhetünk az évi egy oltásra, s közben érkezhetnek olyan szájon át szedhető gyógyszerek is, amelyek bevethetők lesznek a vírus ellen” – nyilatkozott ma reggel az RTL reggeli műsorában a professzor.

Dobson Szabolcs is óvatosságra int

„Ezen a héten megjelenik a negyedik oltásról szóló rendelet, de egyelőre nem világos, milyen/melyik orvosról van szó, mert ez nagyon nem mindegy. A negyedik oltás szükségessége egyébként még sehol sem bizonyított” – írja posztjában a gyógyszerész a Koronavírus vakcináció közösségi oldalán.

Kifejti, hogy Izraelben a 60 év felettiek és az egészségügyi dolgozók, továbbá a csökkent immunműködésű betegek kaphatják, Ausztriában az egészségügyi dolgozók vehetik fel, és Németországban is adnak be egészségügyi dolgozóknak, de a lakosság széles rétegei számára még sehol sem nyitották meg ezt a lehetőséget.

„Mind az Egészségügyi Világszervezet, mint az Európai Gyógyszerügynökség nem tartja életképesnek a rövid időközönként való emlékeztető oltások rendszerét a jelenlegi vakcinákkal és hamarosan jöhetnek az omikron-specifikus oltások is, de, hogy ezekre március-áprilistól szükség van-e, az kérdéses”.

Dobson Szabolcs szerint az omikron hullám fordulópont lehet a pandémiában. Mindenesetre szerinte a negyedik oltás lehetőségének megnyitása, megfelelő szervezés és irányelvek mellett egyénileg üdvözlendő, de az omikron hullámra gyakorolt hatása vélhetően összességében jelentéktelen, s úgy gondolja, „Az ördög a részletekben lakozik.”

A poszt természetesen ismét megosztja az embereket:

  • „Nekem az utazás szabadságát jelentené két Szputnyik és egy Pfizer után”
  • „Egyszerű! Engedélyezik a negyedik oltást, ezzel letudják a teljes védekezést! Nem kell maszk, távolságtartás, korlátozás, tesztelés! És akkor még át is lehet hárítani a felelősséget!”
  • „Kapjanak először a Honatyák, mutassák meg milyen bátrak!”
  • „Megint az egyénre tolják a felelősséget”.

A gyógyszerész egyébként arról is posztolt korábban, nem érti, miért váltja ki nálunk az oltási igazolás a védettségit, hiszen az omikron esetében az oltásnál is erősebb a vírus által megszerzett védettség.

"Ha a kormány valóban az idézett szabályt vezeti be, akkor ezzel megint ellentmondás lesz a magyar oltási igazolás és az EU követelmények között. Szakmailag a bizonyítottan átvészelt omikron fertőzés jelentette védettség minden bizonnyal jelentősebb, mint amit a jelenlegi oltások nyújtanak, amelyek a fertőzés terjedését nem képesek érdemben lassítani, de a súlyos esetek kockázatát csökkentik. A magyar oltási/védettségi igazolásnak követnie kellene végre az EU Digitális COVID Igazolást".

Boldogkői Zsolt szerint szükség van a negyedikre

Hogy milyen megosztó a negyedik oltás kérdése még a szakértők körében is, arra bizonyíték a szegedi mikrobiológus professzor véleménye, aki szerint egyértelműen szükség van rá.

„Magyarországnak az az előnye, hogy hamarabb elkezdtük az oltakozást, most hátránnyá vált. Hiszen az immunrendszerünk jobban elfelejtette a korábbi oltások által kialakított védettséget. A probléma az, hogy az omikron variáns nagyon eltér a többitől. Viszonylag friss hír, hogy a Pfizer már fejleszti az omikron elleni vakcináját, viszont ez legalább még fél év, amíg újraprogramozzák és tömegesen előállítják. Tehát, ha lesz negyedik oltás, akkor valószínűleg az még nem ez a bizonyos vakcina lesz. Abban az esetben, ha az omikron variáns hosszabb ideig itt lesz közöttünk és problémát okoz, akkor az ötödik oltás lehet, amikor specifikusan ez ellen a variáns ellen fogják az oltóanyagot előállítani és felhasználni” – nyilatkozott a Szeged365.hu-nak a mikrobiológus professzor, aki az interjúban ki is mondja, hogy szükség volna a negyedik oltásra.

Rusvai Miklós: itt volna az ideje

A virológus már tavaly év végén, s az év elején is több helyen nyilatkozott, s véleménye szerint az omikronnal szembeni védettség attól függ, mikor történt az immunizálás.

Azt magyarázta, hogy ha négy hónapnál régebben oltottak valakit, az antitestes immunválasza már halványul, ezért nincs megfelelő számú ellenanyag a vérében, tehát a fertőzéssel szemben kevésbé védett.

"Ezért lenne fontos tehát a negyedik oltás felvétele, főként azoknak, akik fokozottan vannak kitéve a vírus okozta megbetegedésnek, például az egészségügyi dolgozóknak vagy az idősotthonok lakóinak" - tette hozzá.

Európai Gyógyszerügynökség (EMA): legyengítheti az immunrendszert

Az EMA szerint a négyhavonta beadott oltások gyengíthetik az immunrendszert, ezzel leamortizálva az emberi szervezetet. Szakértői szerint több időt kellene hagyni az országoknak az egyes oltások között, és elsősorban a téli időszakra kellene azokat időzíteni, hasonlóan az évente beadott, influenza elleni védőoltásokhoz.

Egyszer, talán kétszer be lehet adni az ismétlő oltást, de a végtelenségig ez nem folytatható”mondta Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség vakcinastratégiájáért felelős egyik vezetője a Bloomberg-nek, aki szerint inkább arra kellene koncentrálnunk, hogy miként lehet a világjárványt egyre inkább országonként, helyi szinten kezelni.