3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyar-osztrák-német koprodukcióban folynak annak az orrspray-nek az előkészületei, melynek a legfrissebb, 2. fázisú klinikai vizsgálatai azt mutatják: hatékonyan veszi fel a harcot a koronavírussal fertőzött betegeknél.

A CEBINA osztrák biotechnológiai cég tegnap jelentette be a német URSAPHARM Arzneimittel közösen szponzorált, 2. fázisú klinikai vizsgálatának első eredményeit, amely bizonyítja, hogy az azelasztin-hidrokloridot tartalmazó antiallergiás orrspray hatékonyan csökkentette a vírusfertőzést SARS-CoV-2 pozitív betegeknél – számol be a bíztató eredményről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa Facebook-posztjában.

Jakab Ferenc virológus szerint a Covid ellen ez az orrspray is felveszi majd a harcot. Fotó: youtube
Jakab Ferenc virológus szerint a Covid ellen ez az orrspray is felveszi majd a harcot. Fotó: youtube

A magyar professzor, valamint a CEBINA munkatársai Dr. Robert Konrattal, a Bécsi Egyetem professzorával együttműködve már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hogy az azelasztin-hidroklorid erős SARS-CoV-2 vírusellenes hatást mutatott a laboratóriumi, in vitro vizsgálatokban. Ezeket az előzetes eredményeket az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem Virológiai Tanszéke is megerősítette, vizsgálataikban olyan fő vírusvariánsokat is használva, mint a delta változat.

A biztató laboratóriumi eredmények hatására, a CEBINA partnere, az URSAPHARM kettős-vak, placebo-kontrollos klinikai hatékonysági vizsgálatot végzett 84 fő SARS-CoV-2 fertőzött önkéntes bevonásával. A vizsgálat a Kölni Egyetemen történt.

„Az első eredmények nagyon biztatóak, hiszen az egy hetes azelasztin-hidroklorid tartalmú orrspray-vel végzett kezelés nagymértékben csökkentette a SARS-CoV-2 vírusterhelést a vizsgált személyekben” – írja a magyar professzor.

Az azelasztinnal kezelt betegeknél a vírusok mennyiségének 97 százalékos csökkenését figyelték meg a kontrollcsoporthoz képest. A vizsgálat végén elvégzett molekuláris vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy az azelasztinnal kezelt betegek szignifikánsan nagyobb arányban váltak PCR negatívvá.

Ezek a klinikai adatok megerősítik a Pécsi Tudományegyetem virológusai által korábban, emberi orrszöveten elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ahol az azelasztin kezeléssel drasztikusan sikerült csökkenteni a SARS-CoV-2 fertőzést. Mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

"Az azelasztint egyébként allergia-gyógyszerként már 30 éve biztonságosan használják szerte a világon, így a klinikai vizsgálatok eredményei alapján, akár azonnal be is lehetne vezetni” - jegyezte meg Dr. Nagy Eszter a CEBINA alapítója és vezérigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy az azelasztin hatékonyságának bizonyítása a SARS-CoV-2 főbb változatai ellen – beleértve a delta változatot is – tovább növeli az azelasztin orrszöveten történő, helyi alkalmazásának fontosságát a COVID-19 kezelésében.

Jakab Ferenc szerint, - aki augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy a negyedik hullám erősebb lehet az elsőnél -, a fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért sürgősen új lehetőségekre van szükség a vakcinák kiegészítésére, a korai stádiumú fertőzések kezelésére, valamint a vírus terjedésének csökkentésére, ezért kiemelkedően fontosnak tartja a friss klinikai vizsgálat most közzétett első eredményeit.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!