3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
mfor.hu

Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.

2021 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építményfőcsoport termelése 6,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten volt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,5 százalékkal nagyobb volt a februárinál. Az I. negyedévben az építőipar termelői árai 7,0 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2021 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a három építőipari ágazat közül az épületek építésének termelése 3,0, a speciális szaképítésé 7,8 százalékkal bővült. Az egyéb építmények építése viszont 1,5 százalékkal csökkent.

Nagyot ugrott a megkötött új szerződések volumene: az épületek építésére kötött szerződéseké 53,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 32,4 százalékkal haladta meg a 2020. márciusi bázist. 2021 márciusában elsősorban ipari épületekre, illetve vasútfejlesztésre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 13,2 százalékkal magasabb volt a 2020. március véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 28,6, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

A negyedéves adatok viszont nem ilyen kedvezőek. 2021 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 2,0 százalékkal csökkent. Az I. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar árai az előző negyedévinél 3,2 százalékkal magasabbak voltak.

Az ágazati anyagbeszállítókat ugyanakkor a pandémia mélyebben érintette, 2021-re számos szegmensben teljesen kimerültek a raktárkészletek és ellátási nehézségek alakultak ki, amely mostanra jelentős anyagár-növekedést eredményezett. A már régóta tapasztalható munkaerőhiány tovább rontja a helyzetet, így komoly nyomás nehezedik az iparágra és az építőipari árak várhatóan az év hátralévő részében is jelentősen emelkednek majd - figyelmeztetett az egyik nagy építőipari cég, az Óbuda Group.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.